Helt nye elbiler, inkludert Polestar 3 og Polestar 2, sendes direkte til skrot i Norge og Sverige. Merket sier at bilene ikke kan brukes.
En sensasjonell sak skaper for tiden overskrifter i nordiske medier.
Helt nye Polestar 4 har blitt observert på en skraphaug i Norge. Bilene fremstår ubrukte og uten en eneste kilometer på telleren.
Den overraskende oppdagelsen har overrasket mange.
Dette er tidlige produksjonsmodeller. De er produsert for visning og intern testing.
Selv om de ser ut som ferdige biler, mangler de den nødvendige godkjenningen for kjøring på offentlige veier. Derfor kan de verken selges eller brukes av privatpersoner.
Utenfor Oslo står det for tiden fire splitter nye Polestar 4-er på samme skraphaug. Tre av dem er i en gullfarge, mens den fjerde er hvit. De står parkert ved siden av et stort antall Jaguar I-Paces, som også venter på vraking.
Alle biler skal håndteres som miljøfarlig avfall. Årsaken til den drastiske avgjørelsen er at bilene det er snakk om ikke har typegodkjenning.
De er heller ikke koblet til bilenes sentrale datasystemer. Bruken av dem har vært begrenset til lukkede testmiljøer.
– Bilene kan ikke resirkuleres, sier Kristin Fjeld, kommunikasjonssjef for Polestar i Norge.
– Vi jobber kontinuerlig med testkjøretøy, som ifølge loven ikke har lov til å forlate selskapet. Når de er ferdige, brukes bilopphuggerier som kan ta seg av å få dem av veien på en skikkelig måte, sier hun.
Testbiler må skrotes – det er ingen vei utenom
Prosessen med å ta vare på bilene innebærer først og fremst fjerning av farlige materialer. Dette er ting som batterier, olje og kvikksølv. Utover den delen er det ifølge kilder ikke mye som kan resirkuleres fra de spesifikke kjøretøyene.
– I så fall handler det ikke om resirkulering. Vi gjør bare det som er lovpålagt, sier Anders Greftegreff fra skraphaugen Bil1Din.
Både Bil1Din og andre store aktører innen bilopphugging i Norge bemerker overfor Motor at Polestars tilnærming er uvanlig. Det er ikke vanlig praksis for bilprodusenter å skrote helt nye utstillings- og testbiler på denne måten.
Andre bilmerker bruker visstnok ikke samme metode. Dette gjør Polestars praksis unik og, for noen, merkelig.
Fenomenet er ikke begrenset til Norge. Et betydelig antall Polestar-biler har også blitt vraket i Sverige. Ifølge data fra car.info har 45 Polestar 3-er, 38 Polestar 2-er, tre Polestar 1-er og én Polestar 4 blitt vraket de siste 12 månedene.
Omfanget av Polestars vraking i Skandinavia
Det finnes mye bevis for at de svenske sakene også involverer test- og utstillingsbiler. Polestar har sin sentrale utviklingsavdeling lokalisert i Sverige. Det kan være en del av forklaringen.
Det er imidlertid fortsatt et høyt antall biler som ender opp for tidlig.
Kommunikasjonssjefen for Polestar i Norge, Kristin Fjeld, understreker at bilene ikke kan resirkuleres. Dette betyr at de mange avanserte komponentene og materialene går tapt.
Boosted prøver å finne ut om et lignende bilde gjelder i Danmark. Det er fortsatt ukjent om danske testbiler fra Polestar eller andre merker vil lide samme skjebne.
Men nå og da dukker det opp redningshistorier. For eksempel har en lærer på en teknisk skole klart å redde en helt spesiell «Opel» fra skraphaugen. Les mer om det her .