Fredag rullet den siste e-tronen av samlebåndet ved Audis fabrikk i Belgia som planlagt. 3000 ansatte er dermed sagt opp, og fabrikken vil ikke gjenåpne til tross for protester.
Fredag denne uken stengte Audi merkets fabrikk i Belgia. I alle fall forlot den siste bilen fra merket samlebåndet. Det betyr at 3000 ansatte er permittert.
Fabrikken, som har spyttet biler ut på veiene i mer enn 70 år, begynte å produsere elbiler i 2018. Men det har ikke vært noen suksess.
Audi sier selv at den legger ned fordi færre spesifikt etterspør elbiler. Spesielt de dyre modellene, som Q8 e-tron, som ble bygget i Belgia, er i fritt fall.
Anlegget utenfor Brussel har lenge slitt med svært høye kostnader, som Audi i utgangspunktet forsøkte å kontrollere ved å si opp 371 ansatte ved fabrikken.
Men dette har ikke klart å holde virksomheten bak fabrikken i gang, og ettersom etterspørselen og det europeiske bilmarkedet tapte enda mer damp i løpet av 2024, virket en nedleggelse etter hvert som den eneste løsningen.
Elbiler sto for 15 prosent av nyregistreringene over hele Europa i januar, godt under årets mål på 25 prosent.
Ifølge Sigrid de Vries fra bilprodusentenes bransjeorganisasjon ACEA opplever medlemmene for tiden et betydelig fall i etterspørselen. Så det er ikke bare Audi som er i trøbbel.
Men de nå tidligere ansatte i Brussel har i flere måneder uttrykt sin misnøye og kritisert Audi for ikke å ha gjort nok for verken dem eller lokalområdet. Jan Baetens fra de ansattes fagforening har åpent kritisert nedleggelsen i media.
– Folk blir presset til å kjøpe elbiler, men infrastrukturen er ikke der ennå, sier Jan Baetens.
Det er ventet at Audi nå vil begynne å demontere utstyret på fabrikken. Dette vil kreve et par hundre ansatte.
Ingeniør Florin Tautu, som kom til fabrikken fra Romania i 2011, sier til belgiske medier at det har vært godt å jobbe på fabrikken og at det er beklagelig at Audi nå slutter.
Det er planlagt en jobbmesse med 4000 ledige stillinger i april. Men det garanterer ikke at alle tidligere Audi-ansatte finner nye jobber.
En anonym leder uttrykker sympati for de som har økonomiske forpliktelser.
"Jeg er håpefull, men jeg føler med de som har boliglån å betale eller barn på universitetet," sa en anonym fabrikksjef til Daily Mail .
Fabrikken i Belgia stenger i en tid hvor det europeiske bilmarkedet er presset av en etterspørsel som ikke kan holde tritt med investeringene som er gjort i utviklingen av elbiler generelt.
Audi er ikke den eneste som stenger fabrikker og sier opp folk. Volkswagen har annonsert at de vil selge tre fabrikker i Tyskland. Det betyr enda flere permitteringer.
Og hos søstermerket i Tsjekkia, Skoda, melder ledelsen at på grunn av svært høye kostnader for utvikling av elbiler, vil 8000 stillinger kuttes.