Bilgiganten på kne – må låne 48 milliarder kroner

Japanske Nissan sliter med en truende økonomisk krise og en gjeld på 40 milliarder. kr. En omfattende spareplan er lansert for å redde merkevaren.

Den japanske bilprodusenten Nissan er i en alvorlig økonomisk krise. En gjeld på hele 40 milliarder kroner truer bilmerket.

Direktør Ivan Espinosa har derfor igangsatt en omfattende spareplan for å forsøke å navigere Nissan gjennom de økonomiske utfordringene; Det gjør imidlertid ikke situasjonen mindre kritisk.

For å skaffe den nødvendige kapitalen prøver Nissan nå å hente inn over 48 milliarder kroner. Dette må gjøres gjennom en kombinasjon av lån og salg av ulike eiendeler.

Planen innebærer utstedelse av verdipapirer. De kan senere konverteres til aksjer. I tillegg vurderes salg av høyrenteobligasjoner i både dollar og euro.

Dette rapporteres av Bloomberg .

Bilmerket ser også på muligheten for å selge deler av sin eierandel i Renault. Batteriprodusenten AESC kan også bli solgt.

Flere fabrikker er lagt ut for salg, inkludert anlegg i Sør-Afrika og Mexico. Selv eiendommer i USA og Nissans hovedkvarter i Yokohama kan være på listen over ting japanerne må kvitte seg med.

Administrerende direktør Ivan Espinosa prøver også å sikre seg et lån på over 9,6 milliarder danske kroner. Her er den britiske regjeringen og dermed finansdepartementet involvert i å sikre mange tusen arbeidsplasser i landet.

Bilmerket har sin største europeiske fabrikk i Sunderland. Fabrikken er den største arbeidsplassen i hele den britiske bilindustrien.

Nissan har også lovet å investere ytterligere omtrent 17,2 milliarder danske kroner i elbiler ved akkurat den fabrikken.

Flere banker har allerede sagt at de er villige til å hjelpe Nissan med lån. Til tross for de alvorlige nyhetene steg Nissans aksjekurs på Tokyo-børsen, hvor selskapet er notert.

Det er imidlertid usikkert om hele redningsplanen kan realiseres. Styret har ennå ikke gitt sin endelige godkjenning til de mange initiativene. Men det er forventet at det snart skal falle på plass.

Drastiske kutt og usikker fremtid for Nissan

Bakgrunnen for Nissans nåværende situasjon er en raskt forverret økonomi. Interne dokumenter fra Nissan peker på en risiko for et driftsresultat på minus 19,8 milliarder danske kroner.

Det er dersom de nåværende amerikanske tollsatsene opprettholdes. Selv uten tollsatsene forventes et tap på rundt 13,2 milliarder danske kroner. I så fall ville det være det største tapet i selskapets historie.

Som en konsekvens av de økonomiske problemene har Ivan Espinosa varslet en stor sparepakke.

Så mange som 20 000 jobber forventes å gå tapt globalt. Syv av Nissans 17 fabrikker står i fare for å bli nedlagt. To av fabrikkene antas å ligge i Japan, i nærheten av Yokohama. Disse fabrikkene står for nesten en tredjedel av landets totale produksjon.

Tidligere forsøk på å slå seg sammen med konkurrenten Honda mislyktes. Uenighet om omfanget av kuttene var en av årsakene til det mislykkede forsøket. En fusjon kunne ellers ha skapt en sterkere japansk bilallianse.

Offisielt har Nissan fortsatt en kontantbeholdning på omtrent 88,2 milliarder danske kroner.

Ifølge Espinosa er det nok til å dekke driften i 12 til 18 måneder. Kredittvurderingsbyråene har imidlertid allerede nedgradert Nissans kredittvurdering til såkalt «junk-status».

Dette signaliserer høy risiko for investorer. Kontantstrømmen var også negativ i det siste regnskapsåret.

Det kan se ut som begynnelsen på slutten for et av Japans mest kjente bilmerker. Men situasjonen er ikke uten lyspunkter.

Nye investeringer i gigantfabrikk gir håp for fremtiden

En ny batterifabrikk er planlagt i Sunderland. Den britiske regjeringen og andre investorer støtter prosjektet. Les mer om det her –

Hvis en ny handelsavtale mellom Storbritannia og USA resulterer i lavere tollsatser på elbiler, kan det gi Nissan en midlertidig frist. Dette vil spesielt være til fordel for produksjonen i Sunderland.

Akkurat nå handler det imidlertid om å overleve for Nissan. Når en bilprodusent begynner å vurdere å selge sitt eget hovedkontor. McLaren gjorde det samme i en såkalt sale and lease back-modell, da de også manglet penger for noen år siden.

Nissan står overfor en avgjørende periode. De kommende månedene vil vise om redningsplanen er tilstrekkelig til å sikre bilmerkets overlevelse og fremtidige posisjon i det globale bilmarkedet.

Selv om Nissan i Japan har sagt at spareplanen er global, har den danske importøren i et svar til Boosted sagt at de er unntatt fra kuttene. Les mer om det her .



Dagens bilnyheter

Gratis bilnyheter

Toyota-sjef: Én elbil er mer skitten enn tre hybridbiler

Toyotas styreleder Akio Toyoda stiller spørsmål ved elbilen. Med...

Nye Golf GTI er den raskeste Volkswagenen noensinne

For den offisielle premieren av Golf GTI Edition 50...

Eieren bruker 1,4 milliarder for å redde Polestar

Det gjeldstyngede Polestar får nå en hjelpende hånd fra...

Myndighetssensurert rapport om elbiler: For sensitiv

Myndighetene kalte elbilrapporten «sensitiv». Rapporten, som konkluderte med at...

«Glemte» sikkerhetsbeltet: Passasjer knuser Tesla-frontruten – med pannen

En mann prøvde å gjenskape et viralt Porsche 911...

Aktuelt om bil – for deg

Boosted Magazine
Boosted Magazine
Boosted i Danmark har over en million unike brukere, som overgår to millioner økter og akkumulerer over syv millioner sidevisninger hver måned, og plattformene våre har blitt et knutepunkt for bilentusiaster. Nå kan du også nyte innholdet vårt på norsk! Nyt våre gratis bilnyheter - hver dag.

Jaguar-bilsalget kollapser med 97 prosent etter «våknet»-video

Jaguars salgstall i EU og Storbritannia har kollapset. Bare 49 biler ble solgt i april, en nedgang på 97,5 prosent, mens biler med forbrenningsmotorer...

Lasteskip med 800 elbiler om bord brenner ikke lenger

Det er ingen tegn til at brannen lenger brenner om bord på lasteskipet Morning Midas, som tidligere denne måneden var på vei fra Kina...

Frankrike forbyr 440 000 Citroën-eiere å kjøre bil

I Frankrike har en defekt Takata-airbag krevd en kvinnes liv, noe som har fått myndighetene til å innføre et midlertidig forbud mot 440000 Citroën...

Bugatti tar 100.000 kroner for VW-del til 8 kroner

En engelsk Bugatti Veyron-eier ble sjokkert da en reservedel som koster under 8 kroner hos Volkswagen ble priset til 100000 kroner hos Bugatti. En...

45-åring uten førerkort siktet for å kjøre rundt og stjele fotobokser

En 45 år gammel mann uten førerkort er arrestert for å ha kjørt rundt med stjålne fotobokser. Han står nå tiltalt for totalt 17...

Bilgigant forbyr 17 000 biler i Danmark

Bilgiganten Stellantis har innført et hastekjøreforbud for Citroën C3 og DS3 på grunn av farlige Takata-kollisjonsputer. 17000 danske eiere må slutte å kjøre nå....

Forskere: Elbiler bør høres ut som bensinbiler

En ny svensk studie viser at elbiler er vanskelige å høre i trafikken – og enda vanskeligere å finne når flere står parkert på...

Storbank advarer: Salget av Tesla Model Y stuper

Tirsdag førte den amerikanske banken Wells Fargo til at Tesla-aksjene falt med 3,9 prosent etter å ha advart om at negativ kontantstrøm ville komme...

Ford: Folk bryr seg ikke om bilmotorer i dag

Ifølge Fords finansdirektør, John Lawler, er forbrenningsmotorens æra over. Hestekrefter og dreiemoment er ikke lenger det som definerer en bil for den moderne sjåføren....

72 prosent av bilimporten er borte – Trump vil ha mer toll

Donald Trump sier han vil beskytte amerikanske biljobber med flere tollsatser. Trusselen kommer samtidig med et oppgjør om Californias forbud mot bensindrevne biler. En...

28 000 elbiler med typisk «BMW-feil» tilbakekalt

En produksjonsfeil hos en underleverandør tvinger det amerikanske elbilmerket til å tilbakekalle 28000 versjoner av bilene R1T og R1S. Det sies at det mest...

BMW skal erstatte karbonfiber i nye biler med horfro

Den tyske bilprodusenten BMW har inngått en avtale med det sveitsiske selskapet Bcomp om å transformere karbonfiberdeler til materialer laget av horfro. Ja, horfro....