Hurtigfergen Medstraum, som egentlig går på strøm, er tatt ut av drift på grunn av alvorlige problemer med batteriene. For å holde ruten i gang, går rederiet over til diesel.
En norsk hurtigferge som skulle gå på strøm har hatt så mange problemer at rederiet nå går over til en dieselløsning.
Den elektriske fergen «Medstraum», en av verdens første i sitt slag, har vist seg å ikke klare å leve opp til forventningene som er stilt til den.
Fergen, som seiler for rederiet Fjord1, har hatt og har fortsatt store utfordringer med batterikapasiteten.
Dette har medført at rederiet ikke kan opprettholde den planlagte seilingen. Fjord1 har derfor valgt å midlertidig gå over til dieseldrift. Håpet er at dette vil gjøre ruten mer stabil.
Problemene oppsto da fergen begynte å seile lenger enn planlagt. Den økte driftstiden belastet batteripakken, noe som resulterte i et uforutsett fall i kapasiteten.
Ifølge Teknisk Ukeblad hadde kapasiteten sunket til 84 prosent da den elektriske fergen ble tatt ut av drift. Fallet medførte at fergen måtte lades mye oftere enn planlagt. Og at det til slutt ble for upraktisk å fortsette med elektrisk drift.
Teknologidirektøren i Fjord1 forklarer at batterisystemet er designet for en spesifikk last og en fast syklus med lading og utlading. Så da fergen plutselig måtte seile mer enn opprinnelig planlagt, «ga batteriene opp».
Derfor har rederiet besluttet å midlertidig bruke en dieseldrevet ferge som erstatning inntil et mer permanent lossested er funnet.
Flere eksperter påpeker at batterier for elbiler er konstruert for en svært presis driftsmodus. Når trykket øker betydelig, slites batteriene raskere. Dette påvirker ikke bare levetiden, men også ytelsen.
Lars Ole Valoen, teknologidirektør hos Corvus Energy, som har levert batteriene til «Medstraum», forklarer at det er avgjørende å respektere grensene som batteripakkene er bygget under.
– Når du presser batterier utover de opprinnelige spesifikasjonene, risikerer du å redusere levetiden betydelig, sier han.
Rederiet jobber imidlertid med en langsiktig løsning, enten ved å oppgradere batterikapasiteten eller ved å endre driftsmodellen slik at fergeoverfarten blir elektrisk igjen.
«Medstraum» ble opprinnelig lansert som en av verdens første elektriske hurtigferger. Målet var å få kunnskap om hvordan elektrisk fergenavigasjon er egnet for kortere distanser.
Utfordringene med batterikapasitet viser imidlertid at teknologisk utvikling fortsatt har visse begrensninger, spesielt når driftsforholdene endrer seg underveis.