Vegdirektoratet har ansvaret for tilstanden til statens veger. Men en boom i erstatningskrav etter skader tegner et dystert bilde.
Fjorårets vinter med vått og kaldt vær fikk betydelig innvirkning på veinettet flere steder i landet. De store regnmengdene kombinert med frost gjorde det utfordrende å holde tritt med reparasjonen av de mange jettegrytene som oppsto som følge av værforholdene.
Også Vegdirektoratet, som har ansvaret for vedlikeholdet av statsveiene i Danmark, har fått merke konsekvensene. Antall saker der bilister krever erstatning for skader på bilene sine har økt betydelig sammenlignet med tidligere år.
Dette skriver Autoparts24 i en pressemelding .
Et forlik fra Vegdirektoratet viser at det i hele 2023 var 210 erstatningssaker. I 2024 har tallet imidlertid allerede nådd 360 tilfeller bare i løpet av de første seks månedene, noe som er en økning på 70 prosent sammenlignet med hele fjoråret.
LES OGSÅ: Ordfører stjal veteranbilen min, sier Broccoli
Selv om ikke alle saker gjelder hull i veiene, påpeker Troels Meier, direktør i Autoparts24, at fjorårets vintervær spilte en vesentlig rolle for økningen i erstatningskravene.
– Det var en knallhard vinter for veiene, og det kan tydelig ses på antall skader på biler. Selv om Vegvesenet har jobbet intenst med å reparere skadene, har de ikke fått til alt, sier Meier.
Til tross for det høye antallet saker, er det kun i noen få tilfeller det utbetales erstatning. For å få erstatning må det kunne bevises at Vegdirektoratet har opptrådt uansvarlig ved ikke å reparere et kjent trafikkfarehull. I de fleste tilfeller har imidlertid Vegvesenet kunnet dokumentere at de har satt i gang nødvendige tiltak når de har fått kjennskap til skader.
Fremover er det anslått at lignende utfordringer kan oppstå, da klimaendringene med våtere vintre sannsynligvis vil fortsette. Dette kan føre til flere problemer med jettegryter i fremtiden.
Troels Meier oppfordrer derfor bilister til å være oppmerksomme på veiforholdene og ta ansvar når de kommer over farlige jettegryter i veiene.
– Det er viktig å sørge for riktig dekk og dekktrykk, samt å være forutseende og bremse på skadede veier. Dersom du opplever trafikkfarlige hull, må du melde fra til enten kommunen eller Vegdirektoratet, slik at skadene kan utbedres, forklarer Meier.
Les flere spennende nyheter fra og om bilverdenen her!