Akkurat nå planlegger EU å forby forbrenningsmotoren i 2035. Men ingenting er sikkert, og nå må loven bak forbudet gjennomgås på nytt.
Det skal nå utredes om EUs planlagte forbud mot forbrenningsmotoren i 2035 bør revideres eller skrinlegges.
EU planlegger å stoppe salget av nye biler med bensin- og dieselmotorer i 2035. Det er imidlertid en mulighet for at forbudet kan oppheves. Regjeringen i Brussel har alltid sagt at reglene ikke er skrevet i stein.
– Vi har ingen tid å miste, sier EUs samferdselskommissær.
Etter gjeldende regelverk vil utslippskravene for nye biler gradvis bli skjerpet inntil salg av nye biler med forbrenningsmotor er helt forbudt i 2035.
Det var planlagt en gjennomgang av reglene i 2026, men den skal nå gjennomføres i andre halvdel av 2025.
EU kan oppheve forbudet mot forbrenningsmotoren
Dette skriver Handelsblatt .
At EU allerede skal se på om reglene bør endres eller vrakes, kan være et pluss for den europeiske bilindustrien. Tidligere denne uken annonserte EU at de vil holde seg til forbudet.
Men den avgjørelsen er ikke sikrere enn at det hele må etterforskes på nytt. På den annen side er ikke loven et totalforbud.
EU tillater allerede at biler som utelukkende kan kjøre på syntetisk drivstoff selges etter 2035.
Bilindustrien ønsker imidlertid at EU skal bøye seg enda lenger og tillate salg av vanlige bensin- og dieselbiler hvis de er plug-in-hybrider.
Dette skjer fordi utbredelsen av elbiler ikke går i samme hastighet som politikerne lovet bilmerker for flere år siden.
Ladeinfrastrukturen er også mangelfull. Av samme grunn har flere bilmerker begynt å forlate målet om kun å bygge elbiler. Selv Volvo, som har sverget på at de aldri ville bygge bensinbiler igjen, innser at denne typen ting ikke kan gjøres uten i 2030.
EU-kommisjonen har også begynt å lempe på enkelte regler. Tidligere denne uken kunngjorde kommisjonspresident Ursula von der Leyen at bilmerker vil få mer tid til å oppfylle 2025-utslippskravene.
I stedet for å måtte nå målene innen en viss dato, vil de nå ha tre år på seg til å kompensere CO2-utslippene til dagens nivå.
Før EU kom til den erkjennelsen, varslet spesielt Volkswagen at de risikerte bøter på 11 milliarder kroner. Penger som den hardt pressede gruppen neppe finner uten svært drastiske kutt på toppen av permitteringer og fabrikknedleggelser som allerede er planlagt.
Til tross for avslappingen mener bilindustrien at det ikke er tilstrekkelig. Derfor øker også presset på EU-kommisjonen.
Samtidig fortsetter EU å støtte elbiler. Det er blant annet foreslått at alle medlemsland skal støtte nye elbiler med faste beløp.
Det har også blitt foreslått at medlemslandene skal tvinges til å støtte leasingprogrammer for å støtte utbredelsen av elbiler.
I tillegg er det planer om lovkrav som tvinger bedrifter til å velge elbiler. Akkurat som EU vil bevilge milliarder av kroner til offentlige ladestasjoner.