Det kinesiske kommunistpartiet kritiserer nå landets egne bilmerker for å omgå regelverk og selge nye biler, ofte elbiler, som brukte.
Kinas bilmerker har møtt sterk motvind. Det kinesiske kommunistpartiet kritiserer nå bransjen kraftig.
Det har kommet frem at bransjen selger nye biler som brukte for å omgå reglene. Denne praksisen har særlig involvert nye elbiler.
Metoden er enkel og effektiv. En helt ny bil registreres og selges umiddelbart etterpå som «brukt».
Salget skjer til en lavere pris enn den offisielle listeprisen. Bilmerker bruker metoden for å tømme enorme lagre av usolgte biler. De kjører ofte biler på strøm.
Kritikken kommer fra den høyeste politiske autoriteten. Kommunistpartiet, via den statskontrollerte avisen Folkets Dagblad, kaller metoden for direkte svindel.
Siden avisen er talerøret til kommunistpartiet, er kritikken en direkte ordre fra landets ledelse.
Avisen har ikke finhakket ord i kritikken sin.
– Denne skjulte formen for prisreduksjon ødelegger den normale markedsordenen og er et tydelig eksempel på den regressive utviklingen av den kinesiske bilindustrien, skriver People's Daily ifølge Reuters .
Den partilojale avisen fortsetter den harde tonen i lederartikkelen sin.
– Hvis markedsreglene håndheves riktig, vil det ikke bli solgt flere ubrukte bruktbiler, tordner avisen.
Kritikk fra selve bilindustrien
Misnøyen finnes imidlertid ikke bare på de politisk polerte gulvene. Internt i den kinesiske bilindustrien er det også motstand mot den kreative salgsmetoden.
En fremtredende kritiker er styrelederen i bilprodusenten Great Wall Motors, Wei Jianjun, som offentlig har tatt avstand fra og fordømt prosessen.
Dette har fått Kinas handelsdepartement til å reagere. Departementet holdt nylig et møte med kinesiske bilprodusenter for å ta tak i problemet.
Bakgrunnen for hele situasjonen er et enormt økonomisk press i Kina. Landet sliter med deflasjon, noe som betyr at prisene generelt faller fordi etterspørselen er lav.
Mange selskaper i flere sektorer senker derfor prisene sine. De frykter et massivt overtilbud av varer og svakt forbrukerkjøp. Amerikanske tollsatser har også lagt ytterligere press på den kinesiske økonomien.
Bilmerker truer sin egen utvikling
Bilmerker i Kina lider spesielt av enorm overkapasitet, og det er det de prøver å bøte på. Men ifølge kommunistpartiet er løsningen kortsiktig og skadelig.
Salgsknepet kan være en rask måte å redusere lagrene på, men partiet advarer om de langsiktige konsekvensene for bransjen.
Metoden reduserer profittmarginene betydelig, noe som øker tapene for bilmerker.
Til syvende og sist gjør dette situasjonen enda vanskeligere for bilmerker. Det blir vanskeligere å finne penger til å investere i forbedret produktkvalitet, som for noen merker henger alvorlig etter.
Flere eksperter har allerede advart om at flere bilmerker vil gå konkurs fordi konkurransen i Kina er så hard.
I starten er det imidlertid hovedsakelig de vestlige merkene som er under press. Dette er imidlertid ikke det samme som at de kinesiske regionene er urolige. En av dem har nettopp flyktet fra hovedkvarteret sitt i ly av natten. Les mer om det her .