Kina truer med å stoppe alle nye elbiler i Europa

Kinas stramme grep om sjeldne jordmetaller truer direkte Europas bilindustri. Uten nye forsyninger kan produksjonen av elbiler stoppe brått opp.

En alvorlig krise truer Europas bilfabrikker og produksjonen av elbiler.

Tilførselen av sjeldne jordmetaller, som er avgjørende for nye biler og spesielt batteripakkene til elbiler, er i fare.

Dette skyldes Kinas dominerende rolle i verdensmarkedet for de livsviktige og svært sjeldne jordartene.

Om noen få uker, kanskje bare fire til seks, kan lagrene til flere europeiske bilmerker være tomme. En produksjonsstans virker dermed uunngåelig.

Kina kontrollerer praktisk talt nesten hele verdens forsyning av sjeldne metaller. Landet står for majoriteten av gruvedriften.

Kina håndterer også ni av ti raffinerte produkter som brukes i elbiler. Dette gjelder også de kraftige magnetene som brukes i mange elbiler.

Situasjonen har nylig eskalert ytterligere. Kina begynte å kreve eksportlisenser for disse materialene.

Det finnes ikke noe fungerende system for å håndtere de nye kravene. Resultatet var og er en brå stopp i eksporten av metallene.

Siden den gang har flere europeiske produsenter kjempet en tøff kamp. De prøver å sikre nye forsyninger av de viktige metallene.

Noen bilmerker har fått individuelle tillatelser gjennom avtaler direkte med den kommunistiske regjeringen i Beijing. Det er imidlertid ingen garanti for at disse avtalene er verdt papiret de er skrevet på.

Tvert imot har hele situasjonen med mangelen på sjeldne metaller og jordarter havnet i en slags politisk gråsone.

Dette er skrevet av næringsmediet Wirtschaftswoche .

– Du får førerkort, men de kan når som helst trekkes tilbake på grunn av påståtte formelle feil, forteller en kilde i den europeiske bilbransjen til media.

Prisøkninger og produksjonsstans truer hele den europeiske bilindustrien

Tiden renner også ut for europeiske bilmerker. Bransjeeksperter advarer om at produksjonsstans er uunngåelig når lagrene allerede er tomme.

For slik det ser ut nå, kommer det ingen nye forsyninger.

Dette gjelder spesielt for bilmerker som har investert tungt i elektrifisering av modellprogrammene sine. Kostnadene merkes allerede tydelig i bransjen.

Prisene på visse sjeldne jordmetaller har økt betydelig. Enkelte metaller har blitt opptil 50 prosent dyrere på bare noen få måneder. Dette legger ytterligere press på produksjonskostnadene.

En pris som bare én gruppe må betale – nemlig sjåførene. En gruppe som allerede må leve med at deres ellers nye biler er verdt så godt som ingenting når de ruller ut av forhandleren.

Boosted har tidligere fortalt hvordan dansker med elbiler blir overrasket over å oppdage at de er teknisk insolvente fordi bilene deres synker i verdi. Les mer om det her.

Dette er ikke første gang Kina har brukt kontroll over råvareforsyninger som et geopolitisk verktøy.

Tilbake i 2010 oppsto det en konflikt mellom Japan og Kina. På den tiden stoppet Kina eksporten av sjeldne metaller uten forvarsel eller forklaring.

Under koronapandemien førte også Kinas nulltoleransepolitikk til store problemer. Komponenter satt fast i kinesiske havner.

Det lammet fabrikker over hele verden og skapte globale forsyningsproblemer i bilindustrien.

Til tross for tidligere advarsler har den vestlige verden ikke klart å redusere sin avhengighet av Kina.

Industrien har fortsatt å kjøpe de samme råvarene fra den samme dominerende leverandøren.

Alternativer og veien videre i Europa

Batteriproduksjon i Europa har så langt blitt ansett som for dyrt. Det har vært en motvilje mot å bygge storskala resirkuleringsanlegg.

Og aktørene som har testen er enten for små eller har endt opp konkurs. Dette gjelder for eksempel svenske Northvolt.

Utvikling av alternative teknologier har heller ikke vært en topprioritet. Nå er imidlertid situasjonen så kritisk at den kan true hele overgangen til elbiler i Europa.

Noen bilprodusenter prøver imidlertid aktivt å bryte seg løs fra avhengigheten. BMW har utviklet elektriske motorer som ikke krever sjeldne jordmetaller i det hele tatt.

Renault jobber med lignende teknologi i bilene sine. Mercedes har også klart å redusere mengden sjeldne metaller i noen av sine nyere modeller.

Men selv disse merkene er fortsatt avhengige av metallene. Dette gjelder andre komponenter som høyttalere, avansert elektronikk og diverse kontrollsystemer i bilene. Det store spillet om råvarer fortsetter derfor i kulissene.

Noen observatører mistenker Kina for bevisst å legge press på EU. Målet kan være å oppnå tolllette på kinesiskproduserte elbiler som eksporteres til Europa.

Andre ser utviklingen som nok en alvorlig påminnelse. Det viser hvor sårbar europeisk industri har blitt for forstyrrelser i globale forsyningskjeder.

Midt i kaoset finnes det imidlertid uventede vinnere. De få vestlige selskapene som fortsatt utvinner eller raffinerer sjeldne jordmetaller, kan se frem til bedre tider.

Med stigende priser kan virksomhetene deres raskt bli ekstremt lønnsomme. De kan potensielt spille en nøkkelrolle i Europas fremtidige uavhengighet fra kinesiske råvarer. Spørsmålet er om det allerede er for sent å snu trenden.



Dagens bilnyheter

Gratis bilnyheter

Xiaomi ydmyker hyperbil for 17 millioner på Nürburgring

Xiaomi har ikke bare blitt hovedsponsor for Nürburgring. Kineserne...

Eieren bruker 1,4 milliarder for å redde Polestar

Det gjeldstyngede Polestar får nå en hjelpende hånd fra...

Sjåføren stoppet ved grensen – nå skylder han 1 million danske kroner.

To ukrainske statsborgere ble stoppet av politi- og tollenheten...

BMW skal erstatte karbonfiber i nye biler med horfro

Den tyske bilprodusenten BMW har inngått en avtale med...

Ny fartskamera fanger opp 1000 sjåfører hver eneste dag

San Franciscos nye fartskameraer har fanget opp 31000 sjåfører...

Aktuelt om bil – for deg

Boosted Magazine
Boosted Magazine
Boosted i Danmark har over en million unike brukere, som overgår to millioner økter og akkumulerer over syv millioner sidevisninger hver måned, og plattformene våre har blitt et knutepunkt for bilentusiaster. Nå kan du også nyte innholdet vårt på norsk! Nyt våre gratis bilnyheter - hver dag.

Lasteskip med 800 elbiler om bord brenner ikke lenger

Det er ingen tegn til at brannen lenger brenner om bord på lasteskipet Morning Midas, som tidligere denne måneden var på vei fra Kina...

Frankrike forbyr 440 000 Citroën-eiere å kjøre bil

I Frankrike har en defekt Takata-airbag krevd en kvinnes liv, noe som har fått myndighetene til å innføre et midlertidig forbud mot 440000 Citroën...

Bugatti tar 100.000 kroner for VW-del til 8 kroner

En engelsk Bugatti Veyron-eier ble sjokkert da en reservedel som koster under 8 kroner hos Volkswagen ble priset til 100000 kroner hos Bugatti. En...

45-åring uten førerkort siktet for å kjøre rundt og stjele fotobokser

En 45 år gammel mann uten førerkort er arrestert for å ha kjørt rundt med stjålne fotobokser. Han står nå tiltalt for totalt 17...

Bilgigant forbyr 17 000 biler i Danmark

Bilgiganten Stellantis har innført et hastekjøreforbud for Citroën C3 og DS3 på grunn av farlige Takata-kollisjonsputer. 17000 danske eiere må slutte å kjøre nå....

Forskere: Elbiler bør høres ut som bensinbiler

En ny svensk studie viser at elbiler er vanskelige å høre i trafikken – og enda vanskeligere å finne når flere står parkert på...

Storbank advarer: Salget av Tesla Model Y stuper

Tirsdag førte den amerikanske banken Wells Fargo til at Tesla-aksjene falt med 3,9 prosent etter å ha advart om at negativ kontantstrøm ville komme...

Ford: Folk bryr seg ikke om bilmotorer i dag

Ifølge Fords finansdirektør, John Lawler, er forbrenningsmotorens æra over. Hestekrefter og dreiemoment er ikke lenger det som definerer en bil for den moderne sjåføren....

72 prosent av bilimporten er borte – Trump vil ha mer toll

Donald Trump sier han vil beskytte amerikanske biljobber med flere tollsatser. Trusselen kommer samtidig med et oppgjør om Californias forbud mot bensindrevne biler. En...

28 000 elbiler med typisk «BMW-feil» tilbakekalt

En produksjonsfeil hos en underleverandør tvinger det amerikanske elbilmerket til å tilbakekalle 28000 versjoner av bilene R1T og R1S. Det sies at det mest...

BMW skal erstatte karbonfiber i nye biler med horfro

Den tyske bilprodusenten BMW har inngått en avtale med det sveitsiske selskapet Bcomp om å transformere karbonfiberdeler til materialer laget av horfro. Ja, horfro....

Ford advarer: Bilister må ikke reparere elbiler selv

Reparasjoner av elbiler er ikke noe sjåfører bør ta seg av selv, advarer Matti S. Koponen, sjef for Ford i Finland. Å reparere en...