Et amerikansk selskap, Cobb Tuning, har fått en bot tilsvarende 20 millioner danske kroner på grunn av ulovlig chiptuning.
Amerikanske Cobb Tuning er dømt for å ha solgt ulovlig chiptuning og utstyr som kan manipulere bilers utslippssystemer. Boten skal betales over tre år, og selskapet har blitt tvunget til å stoppe salget.
Saken er anlagt av den amerikanske miljømyndigheten EPA, som har slått hardt ned på Cobb Tuning for å ha solgt over 90 000 enheter som kan deaktivere eller redusere effekten av utslippskontrollutstyr.
Dette skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding .
I tillegg har selskapet også solgt 8.400 eksosanlegg, som åpenbart er ulovlige å bruke på offentlig vei.
LES OGSÅ: Ken Blocks selskap går konkurs med milliardgjeld
I tillegg til å betale boten, må Cobb Tuning også fjerne deres tekniske støtte, som de ulovlige produktene har dekket. Akkurat som garantien må rives i to.
På denne måten vil myndighetene sikre at Cobb Tuning ikke kan hjelpe sine kunder med å bruke eller vedlikeholde det ulovlige utstyret.
Oppgjøret er en del av et oppgjør mellom Cobb Tuning og EPA. Beløpet ble fastsatt ut fra selskapets økonomiske situasjon, som er årsaken til at prisen ikke ble forhøyet. Dersom boten hadde vært større, ville selskapet hatt problemer med å tilbakebetale hele beløpet.
Cobb Tuning har i forbindelse med forliket kommet med en uttalelse der de erkjenner at de tar myndighetenes krav på alvor.
– Jeg er glad for å kunne rapportere at disse produktendringene ligger bak oss, sier Jeff King, administrerende direktør i Cobb Tuning.
Saken minner om flere lignende saker fra spesielt USA, hvor både bilmerker, underleverandører i bilbransjen og enkeltmekanikere som har manipulert bilutslipp har blitt hardt rammet.
Det er ikke mer enn ett år siden at en mekaniker ble ilagt en bot på 7 millioner kroner for lignende svindel. Hjemme foreslo den daværende regjeringen allerede i 2017 å straffe chiptuning enda strengere.
En lov som senere førte til at politiet brøt loven utallige ganger. En praksis som først ble stoppet da Rikspolitiet tapte saken i landsretten. Les mer om det her .
Les flere spennende nyheter fra og om bilverdenen her!