I ulike grupper på Facebook tilbyr flere brukere at de skal ta straffen for en annen sjåfør mot betaling. Et klipp kan koste flere tusen kroner.
Korekortsvindel og såkalte «Facebook-klipp» er blant de ulovlige aktivitetene som florerer i lukkede Facebook-grupper i Danmark.
Her tilbyr brukerne tjenester som inkluderer overtakelse av klipp i korkort for andre, forsikringssvindel, samt ulike typer svindel knyttet til sosialstønad. Betaling for disse tjenestene er fastsatt på forhånd og annonseres ofte i klare vilkår.
For eksempel skriver en bruker i en av gruppene at det koster 2500 DKK pluss prisen på boden dersom vedkommende må ta 'klippet' av frakken.
Dette er skrevet av DR .
I tillegg omsettes ulovlige varer som narkotika og high-end varer i form av designerlamper og elsykler uten lader.
LES OGSÅ: Har Haas angret? Kommer med ny Kevin Magnussen melding
Det er også brukere som søker etter bestemte typer svindel som de ønsker å kjøpe seg inn i. Sosial svindel er blant de mest populære.
Selv om disse gruppene jevnlig legges ned, dukker de raskt opp igjen under nye navn og aktiviteten fortsetter utrolig.
Justisminister Peter Hummelgaard (S) har kritisert trenden og peker på teknologigiganter som Meta, Facebooks eier, som medansvarlige for de ulovlige transaksjonene.
Statsråden kaller det problematisk at sosiale medier i økende grad brukes til kriminalitet, og han ser behov for økt kontroll.
– Det skriker til himmels at mange av plattformene som tech-gigantene har gjort tilgjengelig for oss alle, gradvis blir brukt i større og større grad for å legge til rette for faktisk kriminalitet, sier Hummelgaard.
Ministeren, som selv har vært avslørt i brudd på trafikkloven flere ganger, nevner andre plattformer som har lignende problemer. For eksempel brukes det russiske mediet Telegram til å kommunisere med leiemordere.
Mens Snapchat ifølge ministeren brukes til å handle narkotika. Facebook-gruppene er dermed en del av et bredere problem, der politiet i dag er avhengig av tech-selskapenes vilje til å samarbeide:
Martin Ruby, Facebooks politikksjef i Norden, skriver til DR at det sosiale nettverket aktivt fjerner innhold som bryter reglene.
Ifølge Ruby fjernes millioner av innlegg og profiler daglig. Han understreker også at Facebook generelt samarbeider med politiet og andre myndigheter.
Ofte går det imidlertid ikke raskt nok. Noen sjåfører lar seg imidlertid også lure av svindlere på plattformer som Facebook. En sjåfør ble for eksempel så rasende at han meldte seg selv til politiet. Les mer om det her .
Les flere spennende nyheter fra og om bilverdenen her!