Bilmerkene har så store problemer med å selge elbiler at de sender dem ut med store rabatter. Dette presser bruktprisene betraktelig ned. Elbileiere kan tape tusenvis av kroner på bare noen få år.
Markedet for nye elbiler er preget av store rabatter. Dette legger et betydelig press på prisene på brukte elbiler.
For eiere av elbiler kan dette bety et overraskende stort verditap på kjøretøyene deres.
Eksperter advarer nå om at elbileiere kan bli utsatt for betydelige økonomiske tap i løpet av de to første årene etter at de har kjøpt bilen.
Den gjennomsnittlige elbileieren har bare 49 prosent av bilens verdi igjen etter 2 års eierskap. Det er en dramatisk nedgang sammenlignet med 83 prosent i 2022.
Dette er hva The Sun skriver.
Til sammenligning har diesel- og bensinbiler vanligvis 70 prosent av verdien sin. Det er 21 prosentpoeng mer enn elbiler.
Kollapsen i bruktmarkedet for elbiler skyldes sannsynligvis trenden med massive rabatter på nye biler hos forhandlere.
Bilmerkene bruker disse rabattene til å oppfylle blant annet de engelske kravene om at en viss prosentandel av salget deres utelukkende må bestå av elbiler.
Regelen finnes også innenfor EU. Den slår imidlertid fast det motsatte: gjennomsnittlig CO2-utslipp fra bilmerker må ikke overstige 93 gram per km. kilometer.
– Det nåværende salget av nesten nye elbiler på bruktmarkedet er fortsatt mye lavere enn man skulle forvente for kjøretøy i den alderen (2–3 år gamle, red.), sier Philip Nothard fra analysefirmaet Cox Automotive Europe.
Nye elbiler konkurrerer direkte med brukte
De store rabattene på nye kjøretøy betyr at forbrukerne kan kjøpe en helt ny modell til samme pris som en nesten ny modell.
Det gir forbrukerne svært liten eller ingen grunn til å vurdere de brukte modellene.
Det er et skikkelig slag for et marked som trenger alle insentiver det kan få.
Markedet for elbiler er også påvirket av en kraftig økt konkurranse. Billigere modeller reduserer gjennomsnittsprisen.
Ifølge Autotrader falt prisen fra nesten 348000 danske kroner til under 217500 danske kroner mellom 2022 og 2025.
Philip Nothard forklarer at prisen på elbiler nådde toppen i 2022. Dette skyldtes pandemien, som satte press på globale forsyningskjeder.
Han legger imidlertid til at «middelaldrende» elbiler, de som er mellom tre og fem år gamle, har holdt verdien sin betydelig bedre de siste årene. De har bare sunket videresalgsverdien med 15 prosent.
Rabatter på nye elbiler har kuttet prisene med omtrent 34,8 milliarder danske kroner i fjor.
Dette tilsvarer et gjennomsnitt på rundt 95700 danske kroner per person. motorvogner, ifølge Society of Motor Manufacturers and Traders.
Det er firmabilene som taper mest.
Selv om fallende priser er bra for forbrukerne, har det også skapt bekymring i deler av bilindustrien.
Flåteoperatører, som bilutleiefirmaer, er spesielt sårbare for at biler ikke lenger er verdt noe.
Bare i England står utleiefirmaer for to tredjedeler av alt salg av nye biler. De kjøper vanligvis bilene sine nye med noen års mellomrom.
Derfra stoler de på at videresalgsverdien på bruktmarkedet kan dekke noen av kostnadene som ikke kom inn på utleie.
Med et synkende marked må selskaper akseptere store tap i fortjeneste når de oppdaterer flåtene sine.
I 2023 gikk leasingselskapet for elbiler, Onto, konkurs. Dette skjedde etter at selskapet ble tvunget til å nedskrive verdien av sin bilpark på 7000 biler med omtrent 182,7 millioner danske kroner det året.
Den britiske foreningen for utleie av elbiler (BVRLA) advarte i fjor om at mange lignende selskaper opplevde store tap når de solgte elbiler.
De kalte avskrivningene «uholdbare». Men det er ikke bare engelskmennene som omfavner elbiler. Det samme gjør de store, internasjonale utleieselskapene.
Ett selskap alene registrerte et tap på 7 milliarder kroner på 30000 elbiler før nyttår 2025. Les mer om det her .