Mer enn annenhver sjåfør kjører for fort. Men det er fortsatt en gruppe sjåfører som skiller seg ut i trafikken. Dette viser en ny studie.
En ny studie fra forsikringsselskapet Folksam i Sverige belyser et bekymringsfullt fenomen.
Alt for mange profesjonelle trafikanter, inkludert taxisjåfører, kjører for fort. De mange fartsovertredelsene utgjør en risiko i trafikken.
Folksam gjennomførte nylig undersøkelsen for å kartlegge fartsnivået til yrkessjåfører. Det er et supplement til politiets egne tellinger, hvor farten også kontrolleres.
Mer enn 14 500 målinger av kommersiell trafikkhastighet ble foretatt. Dette skjedde i sju ulike områder i Sverige.
Studien gir et bilde av hvordan fartsgrenser respekteres av de som lever av å kjøre bil.
Resultatene er tankevekkende. Spesielt fordi de stedene hvor du må kjøre sakte har flest brudd. På veier med 30 og 40 kilometer i timen som grense, kjørte over halvparten av kjøretøyene som ble målt fortere enn tillatt hastighet.
Situasjonen ved skolene er spesielt kritisk. Her kjører 47 prosent av profesjonelle trafikanter for fort. Dette skaper utrygghet for skoleelever og andre trafikanter.
Fartsovertredelser koster liv
Gjennomsnittlig fartsgrense ble overskredet med 5,8 kilometer i timen. Selv om det kanskje ikke høres så mye ut, kan selv små hastighetsøkninger få store konsekvenser ved en ulykke.
Studien viste også forskjeller mellom kjøretøytyper. Tyngre kjøretøy, som lastebiler, hadde generelt en lavere andel fartsovertredelser sammenlignet med lettere kjøretøy.
Drosjenæringen skilte seg negativt ut. Hele 52 prosent av drosjene som ble målt kjørte raskere enn tillatt fartsgrense. Dette gjør drosjer til gruppen med flest overtredelser.
Vaktselskaper samt transport- og logistikkbedrifter hadde også en høy andel av fartskjørende sjåfører. Her er det også rom for forbedringer i respekt for fartsgrenser.
Busselskapene kom best ut i undersøkelsen. Her ble 'bare' 32 prosent av førerne målt i fart. Det er imidlertid fortsatt nesten hver tredje bussjåfør.
Fokus på trafikksikkerhet
Anders Kullgren er forskningssjef i Folksam. Han understreker alvoret i resultatene. «Hvis alle holdt seg til fartsgrensene, kunne mer enn 70 liv reddes i Sverige hvert år», sier han.
Tallene peker på et behov for økt fokus på hastighetsoverholdelse. Dette gjelder spesielt i bransjer hvor det meste av arbeidsdagen foregår på veiene. Hastighet er en avgjørende faktor for trafikksikkerheten.
Folksams studie gir viktig innsikt i adferden til profesjonelle trafikanter. Resultatene kan brukes til å målrette innsatsen for å redusere antall fartsovertredelser.
Det handler både om holdningsendring og eventuelt strengere kontroll. Målet er å skape tryggere veier for alle trafikanter.
På Boosted.dk kan du lese mer om trafikksikkerhet og konsekvensene av fartsovertredelse. Blant annet har vi alltid de siste artiklene om bøter. Det er til og med indikasjoner på at trafikkalarmer vil bli forbudt flere steder, selv om dette er under stor protest. Les mer om det her .