I Norge vil regjeringen ikke bare forby trafikkvarsler, de vil også forby ikke-håndholdt bruk av mobiltelefoner bak rattet. Straffen? 10.000 kroner.
Et nytt lovforslag i Norge kan innebære totalforbud mot å holde i mobiltelefon under kjøring. Forslaget har vært på høring i Samferdselsdepartementet.
Vedtas den kan sjåførene se frem til en bot på inntil 10.450 norske kroner, tilsvarende cirka 6.800 danske kroner, for bare å ta på mobiltelefonen. Både interesseorganisasjonen NAF og Utrykningspolitiet (UP) har meninger om forslaget.
Reglene for mobilbruk i bilen er allerede i dag strenge. Det er forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring. Det er også klare regler for bruk av mobiltelefoner montert i holder.
Det nye forslaget strammer grepet ytterligere. Departementet mener et forbud mot å holde i mobiltelefon vil sende et tydelig signal til sjåførene. Det vil også gjøre politiets jobb med å håndheve reglene enklere.
Det melder TV2 .
Hvis regningen blir vedtatt, vil sjåførene ikke få lov til å røre telefonene sine i det hele tatt mens de kjører. Dette gjelder også dersom den ellers er riktig montert i en holder. Det vil være ulovlig å gi telefonen til en passasjer.
Det vil også være forbudt å ta telefonen fra gulvet hvis den faller. Selv å holde telefonen i hånden uten å bruke den aktivt vil være forbudt.
Strengere regler for mobilbruk i bilen
NAF, Norges Bilforbund, er kritisk til forslaget. Presseansvarlig Ingunn Handagard påpeker en mulig urettferdighet i loven.
— Du kan godta en skål fra personen ved siden av deg, men du kan ikke flytte telefonen fra ladeputen i bilen til setet, sier Ingunn Handagard. Hun mener et slikt forbud strider mot folks oppfatning av hva som er rimelig.
NAF støtter målet om å redusere antall ulykker forårsaket av uoppmerksomhet. Organisasjonen advarer imidlertid mot å fokusere blindt på midlene.
De mener at lovverket bør regulere selve bruken av mobiltelefoner. Det bør ikke forby noen form for berøring.
Handagard forklarer at et totalforbud er lettere å håndheve for politiet. Det betyr imidlertid ikke nødvendigvis at det er den beste løsningen for trafikksikkerheten.
Et totalforbud kombinert med høye bøter kan svekke respekten for trafikkreglene. Risikoen er en bot på cirka 6.800 danske kroner for bare å ta på mobiltelefonen.
NAF og politiet er uenige om mobilforbud
Utrykningspolitiet (UP) på sin side støtter forslaget om totalforbud. Assisterende politimester Roar S. Larsen trekker frem uoppmerksomhet som en vesentlig faktor for trafikksikkerheten.
– Studier viser at ulovlig bruk av mobiltelefon er en direkte årsak til fire prosent av dødsulykkene, sier Roar S. Larsen til Norsk TV 2.
Han viser til at bruken av mobiltelefoner i biler har endret seg.
Folk bruker ikke lenger bare telefonen til å snakke.
– Nå skriver, blar, søker og surfer folk på telefonene sine. Det er farlig, sier Larsen.
Han mener det nye lovforslaget vil gjøre reglene lettere å forstå for trafikantene. Økt etterlevelse av reglene vil føre til økt trafikksikkerhet.
Regningen innebærer at det kun vil være tillatt å betjene telefonen via en fastmontert holder. Operasjonen skal gjøres før krysset starter, og det er klare begrensninger.
Det er planlagt å tillate bare noen få tastetrykk eller berøringer under navigering. Det kan være et trykk for å aktivere stemmestyring eller finne det siste nummeret som ble ringt.
Forslaget inneholder også et mulig forbud mot å vise underholdnings- og kommunikasjonsapper. Dette gjelder apper som Snapchat, Facebook, Instagram og TikTok, også når mobiltelefonen er montert.
På Boosted.dk kan du lese mye mer om trafikkregler og ny teknologi i biler. Vi holder deg oppdatert på utviklingen innen både lovverk og bilutstyr, som for eksempel de nyeste infotainmentsystemene, hvor bilmerker nå går tilbake til bruk av fysiske knapper.