Volkswagen stenger tre bilfabrikker i Tyskland. Én kan ha blitt solgt til våpenprodusenten Rheinmetall, mens en annen nå mest sannsynlig blir overtatt av kinesiske Chery.
Kinesiske Chery forhandler om kjøp av en Volkswagen-fabrikk i Tyskland. Avtalen kan bety at merker som Lepas, Jaecoo og Omoda unngår EU-tollsatser.
Den store kinesiske bilprodusenten Chery utforsker muligheter for å produsere biler i Tyskland. Forhandlingene inkluderer en mulig avtale med Volkswagen.
Dette skjer samtidig som Chery introduserer merker som Jaecoo, Omoda og Exlantix i Danmark via importørene Nic. Christiansen-gruppen og Wismo-gruppen. Merket Lepas er spesifikt nevnt i forbindelse med tysk produksjon.
Chery står bak 12 forskjellige bilmerker. Produsenten ser aktivt etter produksjonsmuligheter i Europa. En plassering i Tyskland kan være en strategisk fordel.
En av hovedårsakene til interessen for tysk produksjon er EUs tollsatser på kinesiskproduserte elbiler.
Ved å produsere innenfor EU kan Chery potensielt omgå disse avgiftene. Dette gjelder spesielt for Lepas-merket, som er et av Cherys volumproduserte elbilmerker.
Kilder nær prosessen nevner spesifikt en Volkswagen-fabrikk som det kineserne har valgt.
Dette rapporteres av Automotive News.
Chery har bekreftet at de undersøker mulighetene for produksjon i Tyskland. De har imidlertid ikke offisielt bekreftet forhandlingene med Volkswagen.
Nestleder i Chery International, Charle Zhang, forteller til Automotive News at en endelig avgjørelse venter på avklaring av flere utfordringer.
Spesielt fordi kineserne må forholde seg til at det i Tyskland må betales en noe høyere lønn til ansatte på fabrikkgulvet.
Produksjon ved VW-fabrikk kan omgå EUs tollsatser
Zhang understreker behovet for grundig forskning.
– Vi må undersøke om det er mulig å gjennomføre planene, ettersom situasjonen i Tyskland er veldig, veldig komplisert, sier han.
Chery mangler fortsatt svar på en rekke sentrale spørsmål. Dette gjelder detaljer om produksjonskostnader. Dette er avgjørende for den endelige forretningsmodellen.
Forsyningskjeden er en annen viktig faktor. Å etablere en lokal forsyningskjede i Tyskland krever betydelige ressurser og planlegging.
Forholdet til fagforeningene i Tyskland er også et viktig poeng. Den tyske bilindustrien har sterke fagforeninger som Chery må forholde seg til.
Til slutt er det de regulatoriske kravene. Chery må sørge for full overholdelse av tysk og europeisk lovgivning for bilproduksjon.
Utfordringer for Chery i Tyskland
I Danmark er Cherys inntreden allerede i gang. Bilimportøren Nic. Christiansen-gruppen er ansvarlig for merkene Jaecoo og Omoda. Dette markerer starten på Cherys tilstedeværelse på det danske markedet.
Disse merkene representerer ulike segmenter. De må konkurrere på pris og utstyr mot etablerte aktører.
Samtidig har Wismo Group, tidligere kjent som KW Bruun, nettopp fått importtillatelse til Cherys toppmerke Exlantix.
Men om Cherry i det hele tatt kan få til en avtale om et fabrikkoppkjøp i Tyskland er fortsatt et åpent spørsmål.
Mens forhandlingene fortsetter, kan du lese mer om hvordan Europas største våpenprodusent har siktet seg inn på enda en av de tre VW-fabrikkene som skal selges, her .