Den amerikanske motorjournalisten Victoria Scott oppfordrer nå Tesla-eiere til å selge bilene sine – av både økonomiske og moralske grunner. Ifølge henne er det ikke lenger fornuftig eller bærekraftig å eie en bil fra Elon Musks selskap.
Tesla har vært en teknologisk frontløper i elbilindustrien i over ti år. Men nå faller bruktprisene dramatisk, og ifølge Victoria Scott er selskapet midt i en krise som kan bli verre.
"Hvis du har ventet på et skilt, er det nå. Selg Teslaen din," skriver hun i et langt innlegg for mediet InsideEVs.
Scott påpeker at Teslaer for tiden taper verdi raskere enn noe annet bilmerke. Dette skyldes blant annet store rabatter på nye biler og stor utskifting av bruktbiler fra leasingselskaper som Hertz .
Samtidig stiger forsikringsprisene kraftig – og Tesla-eierne risikerer at selskapene ikke dekker bilene sine i det hele tatt i fremtiden hvis det går helt galt, sier hun.
Hun viser blant annet til at biler og ladere er blitt utsatt for hærverk flere steder i USA. Tesla-modeller spraymales, får vinduene knust, eller i verste fall satt fyr på – rett og slett fordi Elon Musk har blitt så politisk kontroversiell.
Dette påvirker ikke bare selskapets image, men også forsikringspremier og annenhåndsverdi.
Som vi tidligere har beskrevet på Boosted.dk , har danske sjåfører også opplevd store økninger i bilforsikringen – noen så mye som 80 prosent – og elbiler, spesielt Tesla, får ofte skylden.
I USA har en Model 3 nå økt 30 prosent i forsikring på bare ett år og koster over 30.000 DKK. per år å forsikre.
Andre elbiler har blitt bedre
Victoria Scott argumenterer også for at Teslas teknologiske lederposisjon er i ferd med å forsvinne. Mens konkurrenter som Kia, Hyundai, Audi og Volvo tilbyr raskere lading og mer moderne teknologi, har Tesla holdt seg til eldre arkitektur.
For eksempel har alle Tesla-modeller – bortsett fra Cybertrucken – fortsatt bare et 400 volt system, mens konkurrentene nå bruker 800 volt. Dette betyr lengre ladetider og høyere varmeutvikling, noe som kan redusere batterilevetiden.
Samtidig har sikkerheten blitt kritisert. Teslas Autopilot og «Full Self-Driving» er undersøkt i forbindelse med flere ulykker, og selv om bilene presterer godt i kollisjonstester, er de ifølge data involvert i flere dødsulykker enn gjennomsnittet.
«Du kan gjøre en forskjell ved å selge»
For Victoria Scott handler avgjørelsen imidlertid ikke bare om penger og teknologi – men også om moral. Hun mener Elon Musk har brukt formuen sin, inkludert Tesla, som en plattform for å støtte høyreorientert politikk i USA. Det betyr at mange tidligere lojale kunder nå tar avstand.
Hun påpeker at Musk har blitt så nært knyttet til merket at salg av bilene hans faktisk kan påvirke hans økonomiske makt direkte. "Teslas suksess er dypt knyttet til Elon Musks personlige rikdom," skriver hun.
Flere bilprodusenter prøver nå aktivt å lokke Tesla-eiere over til sine merker med økonomiske insentiver. For eksempel gir Polestar 20.000 kroner i rabatt ved bytte, mens Lucid gir 4.000 kroner. på toppen av det til nye kunder i USA.
"Hvis du virkelig ønsker å gjøre noe – både for din egen økonomi og for samfunnet – så selg Teslaen din. Det er det mest håndgripelige skrittet du kan ta," sier Victoria Scott.