En leser er i tvil: Bør han bytte ut Volvo-bensinbilen sin med en Polestar-elbil for klimaets skyld? Vi prøver å finne svaret.
En leser spurte oss på Boosted: Hvis han vil redusere CO2-utslippene sine her og nå, er det lurt å bytte ut en brukt Volvo bensinbil med en helt ny Polestar elbil?
Vi prøver å finne et svar, og det er faktisk mer nyansert enn du kanskje tror.
Vi har tatt utgangspunkt i to spesifikke biler. En splitter ny Polestar 2 elbil og en brukt Volvo V40 T3 bensin fra 2018. Begge må kjøre 10 000 kilometer per år i to år.
Ifølge Polestars egne tall slipper produksjonen av en Polestar 2 ut rundt 23 tonn CO2. Det tallet dekker hele bilens produksjon, inkludert batteriet.
Volvoen er derimot allerede produsert, og vi beregner derfor bare utslippene under kjøring.
CO2-beregningen: Polestar 2 versus Volvo V40 bensin
En Polestar 2 bruker rundt 17,5 kWh/100 km, noe som tilsvarer et forbruk på 0,175 kWh/km. Med 10 000 km per år tilsvarer det 1 750 kWh per år. I Danmark er strømnettet relativt grønt, og vi forventer derfor CO2-utslipp på ca. 100 gram per kWh (kilde: Energinet ).
Over to år tilsvarer dette 0,35 tonn CO2 fra selve korset.
Volvoen kjører rundt 15 km/l, og bensinen slipper ut ca. 2,32 kg CO2 per liter ved forbrenning. Det gir ca. 3,09 tonn CO2 over to år. Til dette må man legge til utslippene fra produksjon og distribusjon av bensin, som Green NCAP anslår til ca. 0,5 kg CO2 per liter.
Dette gir ytterligere 0,67 tonn, og et totalt utslipp på 3,76 tonn CO2 over to år.
Det tar nesten 13 år å nå break-even med nye Polestar kontra brukte Volvoer.
Hvis vi sammenligner de to bilene direkte, slipper Polestar ut 23,1 tonn (produksjon) + 0,35 tonn (bruk) = 23,45 tonn CO2 på to år, mens Volvoen bare slipper ut 3,76 tonn CO2 fordi den allerede er bygget.
Men når når man break-even med en ny Polestar sammenlignet med en brukt Volvo? Beregningen viser at du må kjøre i ca. 12,9 år med 10 000 km per år, for at Polestar skulle ta igjen Volvoen. Og dette forutsetter at strømnettet forblir like grønt som det er i dag.
Elbiler slipper ikke ut noen lokale utslipp
Det store plusset med elbiler er imidlertid at de ikke slipper ut noen lokale utslipp når de kjører. Dette betyr mindre luftforurensning i byer, hvor utslipp og partikler fortsatt er et helseproblem.
Og over tid vil elbiler bli mer miljøvennlige. Både fordi batteriproduksjonen blir mindre CO2-intensiv og fordi strømnettet blir grønnere.
Det er imidlertid også den økonomiske siden av saken. Elbiler har lavere driftskostnader fordi strøm er billigere enn bensin, og fordi elbiler har færre bevegelige deler og derfor ofte krever færre reparasjoner.
På den annen side kan avskrivningene bli store, slik vi for eksempel har sett med Teslaer det siste året. Og det har vært enda mer drastisk for eiere av de litt villere elbilene som Porsche Taycan og Audi E-tron GT, som har falt med opptil flere hundre tusen kroner per år.
Og elbiler generelt er ikke alltid billige. Mange modeller har en nypris på den andre siden av 300 000 kroner, og selv om avgiftene er lave i Danmark, påvirker det fortsatt budsjettet til mange bilkjøpere.
Hva bør du velge – ny elbil eller brukt fossilbil?
Hvis du vil redusere CO2-utslippene dine her og nå, er det faktisk bedre å beholde bilen du allerede har, så lenge den kjører fornuftig.
Å produsere en ny elbil som Polestar 2 slipper ut over 23 tonn CO2 når den er klar hos bilforhandleren uten å ha kjørt en eneste kilometer – og det tar mange år å kompensere for disse utslippene, selv med ganske grønn dansk strøm.
Men i det lange løp vinner elbilen. Og hvis du tilbakelegger mange kilometer i året, skjer break-even mye tidligere. Samtidig får du en bil uten lokale utslipp og lavere driftskostnader.
Men valget er ditt.