9. mai, 2025

Fylt med feil – den dumper campingvogner for inspeksjon

Campingvogner må også være synlige. Ikke så ofte som personbiler. Men det skjer. Og det finnes noen feller som mobile hjem ofte går i, viser ny forskning.

Mange campingvogner har farlige feil og mangler. Problemer med bremser og dekk er utbredt. Sjekk handlekurven din for den viktige høytiden.

Sommer- og campingsesongen er over oss. Dessverre viser en svensk studie at mange campingvogner kjører rundt med flere farlige mangler. Det er spesielt bremser og dekk som forårsaker problemer. Dette kan få konsekvenser for trafikksikkerheten.

Den danske bilkontrollen inspiserte nesten 20 000 campingvogner i 2024.

Resultatene viste at tre av ti vogner, tilsvarende 30,6, hadde mangler. Det er en bekymringsverdig statistikk for campingturister.

Når det oppdages feil, er det eierens ansvar å få dem rettet. Hvis dette skjer så snart som mulig, kan campingvognen brukes som normalt etterpå. Men det er langt fra alltid slik at eierne gjør noe med problemene.

For hver femte campingvogn er manglene så alvorlige at de må inspiseres. Dette betyr at kjøretøyet ikke må brukes mer enn strengt nødvendig.

Først når feilene er rettet og campingvognen har passert en inspeksjonshall på nytt, er det tillatt å bruke den.

Fokuser på bremser og dekk på campingvognen

De mest utbredte problemene ble funnet på bremsekomponenter. Hjulsystemet var den nest hyppigste kilden til kommentarer. Dette er viktige deler for sikker kjøring.

Per-Anders Blommefors fra Bilprovningen forklarer.

– Som sjåfør bør du være oppmerksom på om campingvognen har en tendens til å «vri» seg under bremsing.

Han legger til at det kan være et tegn på at bremsene i det minste må sjekkes eller rengjøres.

Stabilisatoren og bremsene krever litt oppmerksomhet fra tid til annen. En typisk feil er at påløpsbremsens vandringskapasitet er for kort.

Et tegn på denne typen feil er vanligvis at kjøretøyet "svinger" ved kraftig nedbremsing. I slike tilfeller må bremsene inspiseres.

Campingvogner står ofte stille over lengre tid. Dette kan føre til at dekkene tørker ut og sprekker. Det er derfor viktig å sjekke dekkene med jevne mellomrom.

Og når campingvognen er i bruk, er det lurt å gjøre det til en vane å sjekke dekkene daglig. Både før og under campingturen. Det er også en god idé å beskytte bilen mot direkte sollys når den står stille.

Gode råd og regler å huske på når du inspiserer campingvognen din

Bilinspeksjonstjenesten gir flere tips til campingvogneiere. Et råd er å sjekke bremsene mellom inspeksjonene. Dette kan gjøres ved en «delbremsetest» eller en serviceinspeksjon på et verksted.

Dekkene bør kontrolleres regelmessig for mønsterdybde og riktig dekktrykk. Du bør også sjekke for eventuelle skader og sprekker. Det er en enkel, men viktig del av vedlikeholdet.

Belysning, tilhengeruttak og ventilasjon bør også kontrolleres. Det er viktig at alle funksjoner fungerer som de skal for en trygg og komfortabel kjøretur. Riktig vedlikehold kan forhindre mange problemer.

De svenske tallene gir danske campere grunn til ettertanke. Selv om studien er svensk, kan problemstillingene være de samme i Danmark. En godt vedlikeholdt campingvogn er en trygg campingvogn.

De danske synsreglene er også forståelige. En campingvogn må inspiseres hvis/når: den må registreres på nytt. Og likevel. Fordi det finnes unntak:

Campingvogner som er mellom 5 og 10 år gamle: Må inspiseres dersom det har gått mer enn 2 år siden de sist ble inspisert.

Er campingvognen over 10 år gammel? Deretter må den inspiseres hvis det har gått mer enn et år siden den sist besto en slik kontroll.

Dagens bilnyheter

Gratis bilnyheter

Ferraris forste elbil er forsinket

Ferraris lenge etterlengtede elbil er ikke så langt på...

Shell vil kobe konkurrent for 500 milliarder kroner

Ryktene svirrer om en mulig fusjon mellom oljegigantene Shell...

Bilmerke lagt ut for salg for 39 milliarder

Volvos søstermerke Zeekr er til salgs for 39 milliarder...

Dansk racerfører drept i ulykke nær hjemmet sitt

63 år gamle Stig Neergaard, som konkurrerte i dragracing...

Bilmerke i krise – splitter ny fabrikk kan bli forlatt

Det går så dårlig hos Volvo at en helt...
Boosted Magazine
Boosted Magazine
Boosted i Danmark har over en million unike brukere, som overgår to millioner økter og akkumulerer over syv millioner sidevisninger hver måned, og plattformene våre har blitt et knutepunkt for bilentusiaster. Nå kan du også nyte innholdet vårt på norsk! Nyt våre gratis bilnyheter - hver dag.

Nye tall: Europas strømnett kan ikke håndtere elbiler

En ny rapport fra de europeiske bilmerkenes fellesorgan AECA slår fast at Europas strømnett står i veien for spredningen av elbiler. Kapasiteten er truet,...

Dansk selskap: Så billig kan syntetisk bensin være

Det handler om subsidier. Men om 10 til 15 år vil e-drivstoff kunne bære seg selv, tror Gorm Ellegaard, som jobber med syntetisk bensin...

Bilgigant på knærne dropper fabrikk for 6,8 milliarder

Etter en brutt Honda-avtale og økonomisk motvind ser Nissan seg tvunget til å stanse en ny batterifabrikk verdt 6,82 milliarder kroner i Japan. Nissan...

Regjeringen vil forby flere sjåfører å kjøre.

Du skal ikke kunne kjøre bil i Danmark når du er utlending som oppholder seg ulovlig i landet, sier innvandrings- og integreringsminister Kaare Dybvad...

Teddybjørn koster lastebilsjåfør en bot på 1000 kroner

En bamse i frontruten var nok til at politiet ga en lastebilsjåfør fra Fyn en bot på 1000 kroner. Saken er imidlertid først nå...

Ferraris forste elbil er forsinket

Ferraris lenge etterlengtede elbil er ikke så langt på vei at Maranello-merket kan løfte på sløret i år, sier sjefen. Ferraris første elbil er...

Italiensk politi saksøker Alfa Romeo for dårlige biler

Det italienske politiet er grundig lei av å kjøre rundt i elendige Alfa Romeo Tonales. Så sliten, faktisk, at det nå har endt i...

Hver femte danske ignorerer den samme typen skader på biler

En ny studie indikerer at hver femte danske sjåfør ignorerer steinsprut i bilens frontrute. Det er farlig, sier forsikringsselskapet Steinsprut er irriterende. Men en...

Bilmerket slettet 648 hestekrefter med programvareoppdatering

Xiaomi har blitt tvunget til å trekke tilbake en svært kontroversiell programvare som fjernet 648 hestekrefter. En ny programvareoppdatering for elbilen Xiaomi SU7 Ultra...

EU utsetter store boder for bilindustrien

Bilbransjen kan puste lettet ut. I hvert fall slipper de nå å betale store bøter for å overskride en ny CO2-grense. Bilmerker i EU...

USA vil fjerne alt stotte til elbiler

Republikanerne ønsker å fjerne den føderale støtten til elbiler som Ford Mustang Mach-E og Chevrolet Blazer EV. Støtten er på opptil 52 000 kroner...

Toyota taper 125 millioner kroner om dagen

De nye amerikanske tollsatsene på biler skader Toyota. Faktisk er det så ille at japanerne taper 125 millioner kroner hver dag. Toyota forventer nå...