I verdens største bilmarked har sjåfører begynt å vende seg til Tesla. Faktisk kan det allerede sees direkte i salgstallene.
Tesla og Elon Musk står overfor økende problemer i Kina. Salget av de kinesiskproduserte Model 3 og Model Y falt med nesten 26 prosent i april.
Det er en betydelig nedgang på bare én måned. I mars solgte Tesla 78 000 biler i Kina. I april hadde tallet falt til 58 459.
Selv om april 2023 også veide opp for lavere salgstall, er det den store månedlige nedgangen som nå får eksperter til å stille spørsmål ved Teslas posisjon i Kina.
Kinesiske kunder har i økende grad vendt oppmerksomheten mot lokale merker som BYD. Merket økte sitt globale salg med 19,4 prosent i april, og leverte over 370 000 biler.
Det skriver Reuters .
Tesla har tidligere hatt suksess med produksjonen sin i Shanghai. Men etter hvert som flere kinesiske bilmerker lanserer nye modeller, blir konkurransen bare hardere.
BYD og andre elbilprodusenter trekker seg ut av Tesla i Kina
Det kinesiske markedet er verdens største for elbiler. Derfor har det vært avgjørende for Tesla å opprettholde sin posisjon der.
Men med synkende salgstall i både Europa og USA har Kina vært Teslas siste stabile marked. Det bildet er nå i endring.
Mens Tesla taper markedsandeler, lanserer BYD og andre merker modeller som er både billigere og teknologisk avanserte.
Flere analytikere peker på at den største utfordringen for Tesla er det økte tilbudet av lokale elbiler. Kinesiske forbrukere prioriterer i økende grad pris og funksjonalitet.
Tesla prøver å svare ved å utvide produksjonen i Shanghai. Ifølge Reuters vil fabrikken begynne å masseprodusere en billigere Model Y fra 2026.
Elon Musk satser på nye markeder som India og Saudi-Arabia
Mens salget i etablerte markeder synker, prøver Tesla å finne nye kunder i Midtøsten og Asia.
India og Saudi-Arabia er to markeder der Tesla nylig har tatt sine første skritt. Imidlertid er konkurransen fra kinesiske bilprodusenter også merkbar her.
Kina er ikke bare en viktig produksjonsbase. Det er også et prestisjefylt marked for Elon Musk.
Men det er ikke bare konkurrenter som presser Tesla. Musk selv har vært i sentrum for politisk kontrovers i USA. Dette har ført til at noen kjøpere har sett etter alternativer.
I Europa har salget falt kraftig, og Kina ser ut til å følge etter. Tesla har tidligere hatt suksess med å tiltrekke seg kjøpere med priskutt, men strategien om å ikke tørke ut ser ut til å ha blitt mindre effektiv.
Tesla sliter også med lengre leveringstider og mangel på nye modeller generelt. Dette kan bidra til å forklare hvorfor flere forbrukere velger andre merker.
Teslas fremtid i Kina avhenger i stor grad av om den billigere Model Y, som etter alt å dømme er nærmere tilgjengelig enn noensinne, kan konkurrere med de mange nye elbilene fra kinesiske produsenter.