Kinas største batteriprodusent vil kjøpe Nio Power og fokusere på batteribytte, til tross for tidligere feil i Danmark med både Better Place og Nios byttestasjoner.
Batteribytte til elbiler har tidligere vært forsøkt i Danmark, men uten hell. Først med Better Place og deretter med Nio ES8, som begge ble presentert med store visjoner om raske batteriskift og enkel lading.
Likevel slo teknologien aldri inn på det danske markedet. Nå er teknologien tilbake i søkelyset.
Kinesiske CATL , verdens største produsent av elbilbatterier, vil kjøpe Nios batteribytteselskap Nio Power.
Ifølge Reuters har fire kilder tett på forhandlingene bekreftet at CATL vil overta aksjemajoriteten i selskapet, som i dag driver over 3200 batteribyttestasjoner over hele verden.
Better Place og Nio mislyktes med batteribytte i Danmark
Det er ikke første gang danske elbilkjøpere har hørt om ideen om batteribytte. Allerede tidlig på 2010-tallet lanserte Better Place et nettverk av ladestasjoner i samarbeid med Renault.
Teknologien var sentrert rundt Renault Fluence ZE, men bilen hadde for kort rekkevidde og for høy pris. Stasjonene ble aldri utbredt, og Better Place endte opp med å gå konkurs i 2013.
Senere prøvde kinesiske Nio å gjenta ideen med ES8 SUV, som kom med mulighet for å bytte batteri på tre minutter. Men den teknologien var heller ikke utbredt i Danmark. I stedet ble de fleste bilene sendt videre til Norge.
CATL har allerede investert milliarder i Nio Power
I mars investerte CATL over 3,5 milliarder kroner i et felles prosjekt med Nio Power. Nå vurderer batterigiganten å ta full kontroll over teknologien.
Hvis avtalen går gjennom, kan det være første skritt mot standardisering av batteribytte i Kina og kanskje også i resten av verden. Dette vil bety at elbilister kan bytte til et nytt, fulladet batteri på få minutter uten å gå ut av bilen.
Nio har selv opplyst at de for tiden er i dialog med flere investorer, inkludert CATL. I tillegg har Nio inngått en avtale med det statseide oljeselskapet Siopec om å bygge 10.000 nye batteribyttestasjoner – 500 av disse vil være i 2025.
Konkurranse fra hurtigladere
Samtidig blir konkurransen fra hurtigladere større. I Kina har både Zeekr og Huawei nettopp lansert ladere med en effekt på over 1 megawatt som kan lade en elbil på under fem minutter.
Dette reiser spørsmålet om batteribytte fortsatt er aktuelt når ladetidene blir så korte. CATL tror imidlertid fortsatt på ideen og ser potensiale i å gi elbilkjøpere fleksibilitet.
Du kan for eksempel kjøpe en bil med et mindre batteri og leie en større for feriekjøring om ønskelig.
Hvorvidt teknologien vil lykkes i Europa og Danmark er fortsatt stort sett ukjent. Men hvis CATL overtar Nio Power, kan det gi batteribyttekonseptet et nytt liv. Kanskje…