Elbiler er ikke utslippsfrie. En ny rapport fra det EU-finansierte EIT Urban Mobility avslører at partikler fra bremser, dekk og veier er en større forurenser enn eksosgasser.
Elbiler har ingen forbrenningsmotor og dermed ingen utslipp. Men de mener ikke at elbiler kjører «rent» gjennom trafikken.
En ny rapport fra det EU-støttede EIT Urban Mobility peker på et oversett problem. Slitasje fra bremser, dekk og veien skaper skadelige partikler.
Nesten alle mennesker i Europa puster inn partikler hver dag som kan forkorte livet. Over 96 prosent av Europas befolkning lever med luft som inneholder flere farlige PM2,5-partikler.
Disse mengdene overstiger det Verdens helseorganisasjon (WHO) anser som trygt.
De ørsmå PM2,5-partiklene er så små at de kan trenge dypt inn i lungene. Derfra kan de bevege seg videre inn i blodomløpet. Her kan de forårsake hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft og andre alvorlige sykdommer.
For de litt større partiklene, PM10, er situasjonen også bekymringsfull.
Her er 83 prosent av befolkningen utsatt for altfor høye nivåer. Elbiler bidrar mer til denne typen forurensning enn mange er klar over.
I byer, hvor det ofte er mye start-stopp-trafikk, kommer en betydelig andel av partiklene fra bilbremsene. Og elbiler klarer seg heller ikke uten dem.
Mer enn 60 prosent av partiklene i byområder i dag stammer fra bremser. Når bremser, dekk og veidekker slites, frigjøres små partikler.
Vekten og dekkslitasjen til elbiler utfordrer miljøet
Vi kan puste inn disse partiklene. Alternativt renner de med regnvannet ut i naturen. Mange av partiklene inneholder tungmetaller eller mikroplast. De kan skade både mennesker og miljøet.
Denne typen utslipp kalles slitasjepartikler. De har blitt den største kilden til partikkelforurensning fra trafikken.
Et problem er at elbiler ofte veier omtrent 20 prosent mer enn tradisjonelle bensin- og dieselbiler.
Den høyere vekten betyr at elbiler sliter mer på veier og dekk. Jo tyngre et kjøretøy er, desto flere partikler slippes vanligvis ut fra dekkene og veien.
Samtidig har elbiler en «innebygd» fordel. De bruker såkalt regenerativ bremsing. Her bremser bilen ved hjelp av elmotoren, som samtidig lader batteriet.
Dette reduserer slitasjen på konvensjonelle bremser betydelig. Ifølge rapporten kan det redusere partikkelutslippene fra bremsene med opptil 83 prosent.
På grunn av den høyere vekten kan imidlertid økt dekkslitasje potensielt oppveie noe av gevinsten fra det reduserte bremsestøvet.
Fremtidige løsninger og EUs Euro 7-standard
Dette er imidlertid ikke nok til å løse problemet fullstendig. I London, der studien ble utført, slippes det ut rundt 8000 tonn dekkpartikler årlig. Bare 2 til 5 prosent av disse partiklene blir luftbårne.
Resten samler seg i støv fra veiene. Eller det renner ut i avløp eller ender opp i jord og vann. Der kan de gjøre minst like mye skade, ikke minst ved å spre mikroplast.
Rapporten bemerker at elektrifisering av bilparken er et viktig skritt. Men det er ikke hele løsningen. Den mest effektive måten å redusere skadelige partikler på er å redusere biltrafikken generelt.
Hvis flere velger offentlig transport, sykling eller gange, kan det ha en betydelig effekt. Effekten kan være opptil fem ganger større enn å bare bytte til en elbil.
Det finnes også tekniske løsninger. Bremser med karbonfiberkeramiske bremseskiver kan redusere utslippene med over 80 prosent.
Bremseklosser laget av organiske materialer, som er mer vanlige i USA og Japan, forårsaker også betydelig mindre slitasje enn de som vanligvis brukes i Europa. Så langt er imidlertid disse alternativene uvanlige og dyrere.
Fra 2026 vil EU innføre nye forskrifter, kjent som Euro 7. Disse forskriftene vil begrense partikkelutslipp fra bremser. To år senere vil reglene også omfatte dekk.
Problemet er at reglene bare gjelder for nye biler. Dette betyr at store deler av dagens kjøretøypark vil fortsette å bidra til utslipp i lang tid fremover.
Så selv om elbiler reduserer eksosutslipp og bremsestøv, kan de på ingen måte kalles utslippsfrie.
Ikke engang om forurensningen var usynlig for det blotte øye. For å virkelig forbedre luftkvaliteten er det ikke nok å bytte motor. Vi må også redusere antallet biler på veiene, konkluderer rapporten.