En storstilt politioperasjon koordinert av Europol har avdekket en internasjonal kriminalitetsring. De tjente millioner på å selge farlige vrakbiler fra USA i Europa.
En større politioperasjon koordinert av Europol har ført til beslagleggelsen av 116 biler. Operasjonen var rettet mot et kriminelt nettverk. Nettverket mistenkes for å selge farlige vrakbiler i flere EU-land.
Bilene kom opprinnelig fra USA, hvor de har vært involvert i så alvorlige ulykker at de alle måtte skrotes.
Men i stedet har de kriminelle i det oppløste nettverket klart å kjøpe bilene ekstremt billig. De kjøpte dem vanligvis fra og for amerikanske forsikringsselskaper. Bilene ble deretter sendt til Europa.
Ankomst foregikk ofte via havner i Belgia og Tyskland. Herfra ble bilene transportert videre til Litauen. Her ventet workshops tilknyttet nettverket.
På disse verkstedene fikk mekanikerne betalt for å reparere bilene. Eller i hvert fall på overflaten. Reparasjonene var imidlertid ofte utilstrekkelige og i beste fall svært overfladiske. Målet var å få bilene til å se salgsklare ut så raskt som mulig.
Etter de tvilsomme reparasjonene ble bilene lagt ut for salg. Salget skjedde gjennom bilforhandlere i flere EU-land. Bilforhandlerne antas å ha vært en del av nettverket.
«Nimmersmatt»-raidet traff et kriminelt nettverk
Bilene utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko for kjøperne. Selv om de kan se fine ut ved første øyekast, skjuler de alvorlige feil. Disse feilene gjør bilene farlige å kjøre.
Vanlige problemer er manglende eller skadede kollisjonsputer. Viktige strukturelle deler, som for eksempel karosseriet, kan også bli skadet. Ifølge Europol er bilene i så dårlig forfatning at de ikke vil kunne beskytte noen ved en ny ulykke.
Til tross for de farlige manglene, er bilene godkjent for bruk på vei. Dette har skjedd ulovlig innenfor EU. Tyskland er nevnt som et av landene som er hardest rammet av salget og svindelen.
Europols koordinerte operasjon hadde kodenavnet «Nimmersmatt». Razziaen ble utført samtidig i ti forskjellige EU-land. De involverte landene var Bulgaria, Estland, Tyskland, Ungarn, Latvia, Litauen, Nederland, Portugal, Romania og Spania.
Operasjonen var kulminasjonen av en lang etterforskning. Politi fra totalt 16 EU-land deltok i den samlede innsatsen mot nettverket. Målene for operasjonen var både hovedmennene og medskyldige.
– Personene som ble målrettet i denne operasjonen var den kriminelle organisasjonens høytstående medlemmer fra Russland og Litauen, samt mistenkte personer som var ansvarlige for import og transport av kjøretøyene og dusinvis av bilforhandlere, står det i pressemeldingen .
Europol fortsetter etterforskningen av skrapligaen
I tillegg til salg av farlige biler, er nettverket mistenkt for økonomisk kriminalitet. Dette inkluderer blant annet hvitvasking av penger. Muligens basert i Litauen.
Det er anslått at nettverket har unndratt moms og toll for minst 195 millioner kroner. Det er også utstedt en ordre om å fryse ytterligere eiendeler som tilhører flere av de nå arresterte personene. Dette utgjør opptil 182 millioner kroner.
Så langt har tiltaket resultert i frysing av bankkontoer. De 116 bilene er beslaglagt med en anslått verdi på omtrent 17 millioner kroner. I tillegg er det beslaglagt kontanter og varer til en verdi av rundt 3,7 millioner kroner.
Europol opplyser at etterforskningen er ekstremt omfattende. Det vil ta lang tid å avdekke alle detaljene i saken. Store politiressurser er satt inn i arbeidet.
Det er fortsatt usikkert hvor mange av de farlig reparerte bilene som kjører på Europas veier. Bilene kunne potensielt ha blitt solgt til kjøpere i alle EU-land.
Boosted prøver å finne ut om noen av de mange bilene som gjerningsmennene brakte til Europa kan ha havnet i Danmark.