Audi har trukket seg helt ut av Belgia uten å finne en kjøper til den forlatte bilfabrikken som kostet 3000 arbeidsplasser. Nå prøver en megler å selge stedet.
Den nedlagte bilfabrikken i Brussel, der Audi Q8 e-tron ble bygget, er lagt ut for salg av eiendomsmegleren JLL. Nedleggelsen kostet 3000 ansatte jobben.
Audi har lagt fabrikken sin i Brussel ut for salg.
Den store fabrikken som tidligere produserte elbilen Audi Q8 e-tron er nå på jakt etter nye eiere. Eiendomsselskapet JLL hjelper Audi med å finne kjøpere eller investorer til den store fabrikken.
Salgsprosessen for den tidligere elbilfabrikken er i gang. Blå. Audis nå tidligere ledelse i Belgia prøver å finne en løsning i en arbeidsgruppe med landets regjering.
Gruppen skal diskutere fremtidig bruk av fabrikken. De må også fastsette vilkårene for et salg eller ny bruk av området.
Audi og JLL har allerede snakket med flere interesserte parter. Dette ble uttalt av talsperson Peter D'hoore til Brussels Times .
Prosessen med å evaluere ideer og konkrete forslag er i gang. Men når det kan bli til en avgjørelse, er en annen sak.
Fremtiden til Audis fabrikk i Brussel
Fabrikken i Forest-området i Brussel stengte i februar i år. Nedleggelsen kom etter måneder med protester fra ansatte, blant annet mot at de stjal nøkler til nye biler og satte fyr på dekk foran fabrikken.
Da produksjonen av Q8 e-tron stoppet, mistet over 3000 ansatte ved fabrikken jobben. Så vidt det er kjent, har ingen av dem blitt tilbudt andre stillinger hos Audi.
Den siste bilen rullet av samlebåndet i slutten av februar. På denne måten ble slutten på bilproduksjonen som startet helt tilbake i 1949 markert.
På den tiden ble Volkswagens klassiske «Beetle» produsert på fabrikken. Fabrikken har derfor opplevd store endringer over tid.
Fra elbilproduksjon til en ukjent fremtid
For åtte år siden ble anlegget betydelig ombygd. Den ble modernisert for å bygge elbiler for Audi.
Fokuset var på produksjonen av Audi Q8 e-tron-modellen. Men markedet for elbiler har vist seg å være utfordrende for flere bilmerker. Selv de store som VW-konsernet henger etter.
Salget av Q8 klarte heller ikke å innfri forventningene. Dette førte til beslutningen om å legge ned produksjonen i Brussel etter 76 år.
Hva fremtiden bringer for det store industriområdet er ukjent. Audi lover mer informasjon så snart planene er mer konkrete.
Salgsprosessen forventes å ta flere måneder. Varigheten avhenger av interessen fra potensielle kjøpere og investorer.
Den tidligere Audi-fabrikken står som et symbol. Det viser de nåværende utfordringene i den europeiske bilindustrien. Spesielt når det gjelder elbiler.
Men det er ikke bare de europeiske merkene som har produksjonsproblemer. Hos det kinesiskeide Volvo erkjenner ledelsen nå at de ikke kan fylle produksjonskapasiteten ved flere fabrikker.
En helt ny fabrikk i Slovakia, som har kostet Volvo milliarder av kroner å bygge, er det tvil om hvorvidt anlegget i det hele tatt kan brukes.
Direktør Håkån Samuelsson, som nettopp har sparket sin erstatter ut av ledergruppen for å ta kontroll igjen, håper på en redning fra de andre merkene i Geely-gruppen.
– Det er fortsatt en del av programmet vårt. Og akkurat nå undersøker vi selvfølgelig programmene som skal bygges på fabrikken.
– Og jeg synes også vi burde se litt nærmere på mulighetene for å bringe andre Geely-merker hit.
– Polestar har selvsagt også biler på lager. Dette er noe vi undersøker. Hvis de også kan være med på å dele fabrikken, vil det selvsagt være veldig bra for oss, sa Volvo-sjefen tidligere denne uken.