Volvos hjemvendte direktør Håkan Samuelsson får nå hard kritikk for å tenke gammeldags ved å forby sine ansatte å jobbe hjemmefra.
Volvo Cars forbyr nå alle ansatte å jobbe hjemmefra. Alle, uten unntak, må være på kontoret på heltid.
Det er den nye administrerende direktøren, Håkan Samuelsson, som kom tilbake fordi hans egen erstatter ble sparket, som har fått forbudet gjennom.
Volvo Cars begrunner avgjørelsen med ønsket om bedre samarbeid mellom ansatte og bilmerkets avdelinger. Ledelsen mener også at det vil forbedre bedriftskulturen.
Mange ansatte har uttrykt kritikk av den nye regelen. Likevel forsvinner nå muligheten for de ansatte.
Dette har ført til at forskere fra Gøteborgs universitet åpent kritiserer avgjørelsen. De mener at kravet om obligatorisk oppmøte ikke er til noen nytte overhodet.
Ifølge forskerne peker studiene i en annen retning. De peker spesielt på en studie fra Harvard University.
Kritikk av Volvo Cars' kontorplikt
Den viser at folk som jobber hjemmefra kan være 13 prosent mer produktive enn kollegene sine som kommer inn på kontoret. Dette strider mot Volvos forventninger til kontorarbeid.
Forskerne Jessica Nordlander og Aleksandre Asatiani kaller Volvo-direktørens tilnærming «utdatert» i et debattinnlegg .
De påpeker at kontorlokaler er en stor utgift for en bedrift. Samtidig står Volvo Cars overfor så store økonomiske problemer at en helt ny bilfabrikk kan bli forlatt. Les mer om det her .
Forskerne peker også på at Volvo er truet av amerikanske tollsatser. En mer fleksibel arbeidsplasspolicy kan potensielt redusere kostnadene på den måten. Eller i det minste bidra til det.
Forskerne erkjenner at noen roller i produksjonen krever fysisk tilstedeværelse. Men de tror at mye kontorarbeid kan gjøres effektivt hjemmefra.
Spareplan og Samuelssons kommentarer
Beslutningen om obligatorisk klesplagg kommer samtidig med kunngjøringer om en større spareplan. Volvo Cars planlegger betydelige oppsigelser.
Håkan Samuelsson sier at kuttene særlig vil ramme administrasjon og produktutvikling. Dette er de såkalte «hvite krage»-stillingene – det vil si administrasjonen i organisasjonen.
– Det er ikke på fabrikkgulvet vi har god produktivitet, sier han til DI-TV.
– Vi har komplisert det hele (andre steder, red.) med for mange prosesser og funksjoner.
– Vi må rett og slett gå inn og effektivisere det aspektet, heter det i forslaget til spareplanen.
Kritikere, inkludert forskere, mener at Volvos beslutning om å tvinge frem kontorarbeid er basert på utdaterte antagelser.
De etterlyser en tilnærming som er mer basert på nyere forskning om arbeidsliv.
Volvo er imidlertid ikke de eneste som forbyr hjemmekontor. Tesla har for lenge siden innført et lignende forbud for flere av sine kontoransatte.