Kineserne er vanskelige å konkurrere med når det gjelder elbiler. Og nå frykter Toyota at diktaturet i Beijing også vil sikte seg inn på hydrogenbiler.
Toyota er et av få bilmerker som fortsatt tror på hydrogenbiler.
Og nå erkjenner japanerne at det kommunistiske regimet i Beijing ligger foran. Dette gjelder også hydrogen, brenselceller og motorer som forbrenner hydrogen.
Faktisk ser Toyota nå Kina som ledende i utviklingen av hydrogenbilen.
Den japanske giganten peker på Kinas raske fremgang og strategiske initiativer. Kinesiske bilmerker er allerede dominerende i elbilmarkedet. De – altså kineserne – ser ut til å gjenta suksessen med hydrogenbiler.
I fjor nådde salget av elbiler på verdensbasis 17 millioner enheter. Og ifølge analysebyrået Rho Motion kom 11 millioner av bilene fra Kina.
Dette tilsvarer mer enn 60 prosent av det totale markedet.
Denne trenden forventes å fortsette inn i 2025. Dette til tross for at stadig flere etablerte bilmerker fra Europa og Asia lanserer stadig flere elbiler.
Kina har også sikret seg en ledende posisjon innen batteriproduksjon. Store aktører som CATL og BYD er ikke bare kinesiske, de driver hele utviklingen i markedet. Dette gir den kinesiske delen av industrien en ekstra fordel.
Kinesiske selskaper er også godt på vei til å demonstrere teknologisk overlegenhet på andre områder. Dette gjelder for eksempel utviklingen av selvkjørende biler.
Og dette selv om blant annet teknologigiganten Nvidia mener at ekte selvkjørende biler – som ikke engang eksisterer ennå – i beste fall ligger mange år inn i fremtiden.
Misumasa Yamagata, president for Toyotas hydrogenvirksomhet, understreker alvoret i situasjonen overfor Financial Times .
– Vi har ikke mye tid igjen, det gjelder å komme raskt opp i fart, sier Yamagata.
Uttalelsen viser direkte til konkurranse fra kinesiske bilmerker. De kinesiske merkene har allerede vist frem musklene når det gjelder elbiler med ledning. Nå vil de også fokusere på den typen som må fylles på drivstoff.
Yamagata mener at Kina allerede er det mest avanserte landet globalt innen hydrogendrevne lastebiler. Dette skyldes hovedsakelig målrettet innsats fra den kinesiske regjeringen.
Regjeringen har beordret ombygging av viktige logistikkruter til såkalte hydrogenmotorveier. Dette skaper et stort innenlandsmarked og tvinger kinesiske selskaper, som ofte eies av staten selv, til å utvikle seg.
Så du kan tenke om det hva du vil. Men ifølge sjefen for Toyotas hydrogenavdeling gir dette bare kineserne enda en betydelig fordel.
Toyota og fremtiden for hydrogenteknologi
Men bare fordi Toyota nå mener de ligger bak på poeng, betyr det ikke at japanerne gir opp. Ikke selv om mange av konkurrentene ikke har annet enn latter igjen for hydrogen som drivstoff.
Konkurransen, som Toyota i stor grad må håndtere alene, intensiveres imidlertid dag for dag. Kinesiske selskaper investerer tungt i forskning og utvikling av brenselcelleteknologi.
Den kinesiske staten spiller en aktiv rolle med subsidier og politisk støtte. Dette skaper gunstige og kunstige forhold som svært få andre land vil kunne matche.
Toyota har imidlertid overbevist blant annet BMW om at hydrogen kan være en del av fremtidens løsning innen bilindustrien.
Tyskerne, med hjelp fra japanerne, skal være klare med en hydrogenbil innen 2028. BMW mener imidlertid allerede at hydrogenbilen kan konkurrere med det dieseldrevne alternativet på mange måter. Les mer om det her .