Biltilsynet og Skatteetaten øker kontrollen over bilforhandlernes interne transaksjoner etter at et tilfeldig utvalg avdekket omfattende svindel.
Biltilsynet og Skatteetaten setter nå økt fokus på bilforhandlernes interne transaksjoner.
Dette skjer etter at stikkprøvekontroller har avdekket en utbredt praksis. Bilforhandlere selger biler til priser som er så lave at de overstiger registreringsavgiften.
Men bilforhandlere selger ikke til hvem som helst.
Studiene viser at biler ofte selges til forhandlerens egen innkjøpspris. Dette gjelder salg til ansatte, familiemedlemmer eller andre som er nært knyttet til forhandleren.
Når prisen på bilen holdes kunstig lav, blir registreringsavgiften tilsvarende lavere. Forhandlerens fortjeneste er ikke inkludert i beregningsgrunnlaget for skatten.
Etter kort tid kjøper forhandleren ofte bilene tilbake. Bilene kan deretter selges videre til faste kunder.
Her er prisen vanligvis betydelig høyere enn den opprinnelige interne salgsprisen.
Biltilsynet og Skatteetaten nevner i en pressemelding eksempler på omfattende bruk av metoden. Én enkelt forhandler har solgt over 250 biler til mellom 30 og 40 ansatte. Dette har skjedd i løpet av kort tid, hvoretter bilene har blitt solgt videre.
Skjerper opp tilsynet med bilindustrien
Claus Holm, nestleder i Biltilsynet, kommenterer funnene.
– Vi har sett nesten nye biler til salgs hos en bilforhandler for priser opp til ca. 500 000 kr. høyere enn bilen ble solgt for kort tid før til en intern aktør.
– Med denne bakgrunnen vil vi nå øke vår veiledning og kontroll av interne transaksjoner slik at det betales en rettferdig registreringsavgift, sier Claus Holm.
De strengere reglene og den økte kontrollen er et klart signal til bransjen. Rasmus Winther Borup, nestleder i Skatteetaten, understreker alvoret i situasjonen.
Han advarer om at søkelyset nå vil bli satt på interne transaksjoner i bilindustrien. Myndighetenes mål er å sikre korrekt betaling av både registreringsavgifter og skatter.
De ønsker å stoppe praksisen der statskassen potensielt går glipp av betydelige beløp. Problemet ligger i at den opprinnelige, lave salgsprisen danner grunnlaget for en lavere registreringsavgift.
Juksingen får konsekvenser for forhandlerne
Dette gir en urimelig fordel når bilen selges igjen kort tid etterpå. Men til en noe høyere pris. Det er ikke bare bilforhandlere som kan merke konsekvensene.
Hvis det oppdages at en bil ble kjøpt til en for lav pris, kan dette også få konsekvenser for kjøperen. De stikkprøvekontrollerte kontrollene har vært avgjørende for å avdekke omfanget.
Myndighetene reagerer nå på monstrene de har observert hos bilforhandlere over hele landet. Det er en modell der nært beslektede personer oppnår en økonomisk fordel.
Den økonomiske fordelen går på bekostning av statskassen. De nye, strengere reglene er ment å tette dette gapet.
Imidlertid er ikke Motorstyrelsen selv uten feil. På den grunn led myndigheten nylig et betydelig nederlag i Høyesterett. Les mer om det her .