Elon Musks plan for Tesla Cybercab og Semi-lastebilen blir nå stoppet av høye tollsatser på kinesiske deler. Produksjonen av de viktige modellene er usikker.
Teslas planer for Cybercab og Semi-lastebilen er påvirket av høye tariffer. De amerikanske tollsatsene på varer fra Kina skaper usikkerhet. Dette gjelder komponenter til de to nye modellene.
Produksjonsplanene for de to kjøretøyene er nå under ferdigstillelse. Begge modellene blir sett på som viktige for Teslas fremtidige vekst. Elon Musk har fremhevet dem for investorer.
Opprinnelig planla Tesla å bruke deler fra Kina. De skulle brukes i produksjonen av både Cybercab og Semi.
Den er nå satt på vent, ifølge en kilde sitert av Reuters .
Årsaken er de økte tollsatsene på kinesiske varer. Det var Donald Trump som introduserte dem. Først var det en takst på 34 prosent.
Tesla var i utgangspunktet klar til å betale tilleggskostnaden. Men handelskrigen eskalerte, og tollsatsene økte betydelig. Dette gjorde den opprinnelige planen umulig.
Teslas produksjon er påvirket av USAs tollpolitikk
Trump hevet tilleggstollene til 84 prosent 9. april. Siden den gang har de økt til 125 prosent. Den totale tollsatsen på kinesiske varer eksportert til USA er nå 145 prosent.
Tesla skulle etter planen motta komponenter fra Kina snart. Målet var å starte prøveproduksjon av de to modellene i oktober. Masseproduksjonen skulle starte i 2026.
Cybercab-modellen vil bli produsert i Texas. Semi-trucken skal produseres på Nevada-fabrikken.
Det er uklart nøyaktig hvor lenge utsettelsen av planene vil vare. Usikkerheten påvirker Teslas fremtidsutsikter.
Tesla har jobbet med å øke andelen deler fra Nord-Amerika. Dette har skjedd de siste to årene ved fabrikkene i USA. Dette var nettopp i lys av mulige tollsatser på varer fra Kina.
Fremtiden til Tesla Cybercab og Semi
Til tross for innsatsen er fabrikkene fortsatt avhengige av deler laget i Kina. Dagens situasjon understreker denne avhengigheten.
Reuters påpeker at situasjonen illustrerer en potensiell konsekvens av Trumps tollpolitikk. Politikken var ment å styrke lokal produksjon i USA. Imidlertid kan det nå ramme amerikanske selskaper og Trumps egne støttespillere som Elon Musk.
Elon Musk har gjentatte ganger uttrykt støtte til frihandel. Han har også uttalt seg mot tariffer på det sosiale mediet X.
Ifølge Washington Post ba Musk nylig Trump om å reversere de nye tollsatsene. Det er ukjent om dette vil ha noen effekt.
Handelskrigen har også ført til kinesisk gjengjeldelse. Kina har innført en toll på 125 prosent på enkelte amerikanske varer. Dette har fått Tesla til å slutte å ta nye bestillinger på Model S og Model X i Kina.
De høye tariffene skaper derfor betydelige utfordringer for Tesla. Dette påvirker både produksjon og salg i viktige markeder.
Elon Musk og Tesla er ofte i nyhetene med nye initiativ og modeller. Du kan følge utviklingen hos Tesla og lese mye mer om elbiler og bilindustrien generelt her på Boosted.
Vi dekker det også når livet er tøft i bilindustrien. Boosted var det første danske mediet som meldte at et tysk bilmerke har gått konkurs denne uken. Les mer om det her .