Kinesiske Nio floppet så stygt i Danmark at sjefen og de fleste ansatte ble sparket. Nå innrømmer merkets grunnlegger at de har undervurdert europeerne.
Kinesiske bilprodusenter opplever motstand i det europeiske markedet. Det har vist seg vanskeligere enn forventet for flere merker å oppnå en sterk posisjon i EU.
Den totale markedsandelen til kinesiske bilmerker i EU er bare 4,3 prosent. Dette viser tall fra bransjeanalytiker Matthias Schmidt.
Merker som Nio, BYD, Xpeng og Zeekr sliter med å øke salget.
En viktig årsak er tollsatsene EU innfører på biler produsert i Kina. Tariffen gjør biler dyrere for europeiske forbrukere.
Samtidig selger merkene generelt bilene mye dyrere i Europa. Noe som også var tilfelle, fordi elbiler ble rammet av straffetoll. Les mer om det her .
Dette svekker kinesiske bilmerkers evne til å konkurrere på pris. Pris er ofte et sterkt salgsargument for nye merker.
Flere produsenter har også hatt problemer med å bygge effektive distribusjonsnettverk. Det er en utfordring å få bilene til forhandlere og kunder i de ulike EU-landene.
Nio er et av merkene som har følt på utfordringene. Merkets administrerende direktør og grunnlegger, William Li, innrømmer at planene var for optimistiske.
«Vi hadde utvilsomt undervurdert utfordringene i EU i våre opprinnelige planer», sa William Li til Financial Times .
Nio valgte å slutte å selge bilene sine i Danmark i fjor. Akkurat som den danske sjefen og de fleste ansatte ble oppsagt.
Ifølge merkets danske nettside er det kun standardbiler igjen å velge mellom. Det ser imidlertid ikke ut til at noen av bilene kan leveres.
Til tross for motgangen, fastholder Li at Nio vil fortsette å jobbe for å øke sin markedsandel i EU. De gir ikke opp det europeiske markedet.
Utfordringer med toll og distribusjon
Matthias Schmidt påpeker at det nettopp er tollsatsene på elbiler fra Kina som har bremset fremgangen.
Dette gjelder selv om merker som Xpeng og BYD lanserte nye modeller spesielt for EU. Introduksjonen av nye biler har ikke vært nok til å overvinne barrierene.
BYD er imidlertid fortsatt optimistisk med tanke på potensialet i Europa. Bilprodusenten har oppjustert forventningene sine for eksporten til EU.
Tidligere forventet BYD å sende 15 prosent av eksporten sin til EU i år. Det tallet er nå økt til 20 prosent.
Zeekr, et annet kinesisk merke under Geely-gruppen, går inn på det danske markedet. De ser ikke på tollsatser som et uoverstigelig hinder for konkurranseevne.
Mars Chen er nestleder i Zeekr.
– I noen land er tollen høy, dette gjelder alle. "Det er ikke et problem." Zeekr mener at betingelsene er de samme for alle importører, står det i en kommentar til Financial Times.
Ulike strategier for kinesiske merkevarer
Den politiske situasjonen spiller også en rolle. Kina prøver å forbedre forholdet til EU.
Landet ønsker flere forhandlinger for å finne løsninger for å unngå høyere biltariffer. I tillegg har flere kinesiske bilmerker begynt å bygge fabrikker i eller like utenfor EU for å unngå tollsatser.
Kinesiske bilprodusenter bruker forskjellige strategier. Noen, som BYD, øker eksporten aggressivt.
Andre, som Nio, justerer planene sine etter å ha møtt motstand. Nye aktører som Zeekr kommer inn med en tro på at de kan konkurrere til tross for tollmurer.