Støvsugerkongen James Dysons elbilprosjekt, N526, som skulle konkurrere med Tesla, kostet selskapet 4 milliarder. kroner. I dag er alt skrotet.
Støvsugerkongen James Dysons elbilprosjekt, N526, endte som en kostbar fiasko.
Investeringen på 4 milliarder kroner i bilen som skulle utfordre Tesla ble til slutt stoppet, og i dag er alle pengene tapt.
Prototypen, internt kjent som N526, var ellers et ambisiøst prosjekt. Det var en stor syvseters elbil designet med fokus på lang rekkevidde.
Den skal teoretisk sett kunne tilbakelegge hele 965 kilometer på én lading. Dette er spesifikasjoner i seg selv som få bilmerker kan leve opp til.
Men prisen på den ferdige bilen ville ende opp på rundt 1,8 millioner kroner.
James Dyson innså at en bil i den prisklassen aldri ville bli solgt i tilstrekkelig antall. Derfor døde prosjektet.
Han forteller Wall Street Journal.
James Dyson er en fremtredende britisk oppfinner og industridesigner som nå er pensjonert. Han er kjent globalt som mannen bak Dyson-merket. Formuen hans kommer hovedsakelig fra innovative husholdningsapparater som poseløse og trådløse støvsugere.
Oppfinneren, som opprinnelig utdannet seg til arkitekt, har alltid hatt interesse for biler. Lenge drømte han også om å bygge sitt eget.
«Jeg utviklet interessen min for modellfly med fallskjermer og andre ting, det er sannsynligvis der det hele startet», har Dyson sagt.
Dysons elbil N526: Utvikling som nærmer seg døden
Et dedikert team på rundt 600 ingeniører skulle utvikle en elbil fra bunnen av. Mange av dem kom direkte fra Dysons støvsuger- og annen forbrukerelektronikkavdeling.
Det var en noe ukonvensjonell bakgrunn for å utvikle en bil fra bunnen av. Den ferdige prototypen veide 2,6 tonn, noe som er en betydelig vekt for en personbil. Selv for en elbil.
Til tross for den ukonvensjonelle utviklingsprosessen, presterte N526-prototypen bra i innledende tester.
Bilen viste potensial med ytelsen sin. Likevel ble N526 aldri satt i serieproduksjon, og drømmen om en Dyson-elbil måtte til slutt skrotes.
Den eneste ferdigbygde prototypen er nå utstilt som et museumsgjenstand, et vitnesbyrd om prosjektet.
Bilen har blitt et symbol på en av James Dysons få, men svært offentlige, kommersielle fiaskoer. ØY
Oppfinneren er imidlertid kjent for sin filosofi om at feil er uunngåelige og verdifulle læringsprosesser. Det er et synspunkt han ofte aktivt vektlegger i intervjuer og offentlige opptredener.
Dyson mener at man må våge å feile for å oppnå suksess. «Livet er fullt av feil», har han sagt. Han påpeker at man på skolen lærer å gi riktige svar med en gang.
«Men den kloke personen lærer ikke å takle fiasko», fortsetter Dyson.
– Så kommer du ut i det virkelige liv. Det handler om å få ting til å fungere.
– Hvis du er vant til å håndtere feil, lære av dem og utvikle ideene dine, kan det være en vinn-vinn-situasjon.
Hva kan man lære av N526-prosjektet?
Hadde James Dyson valgt å fortsette investeringen og bringe N526 ut på markedet, kunne dynamikken i elbilindustrien potensielt ha endret seg.
Spesielt Tesla, den dominerende aktøren, kunne ha møtt en ny type konkurrent med betydelige ressurser. Det forblir imidlertid ren spekulasjon. Spesielt på grunn av prisen
– Hvis en oppfinnelse ikke kan tjene penger, er det ikke en særlig god oppfinnelse.
Det var nettopp den økonomiske begrunnelsen som til slutt stoppet N526-prosjektet.
– Det spennende er ikke når noe fungerer med en gang, men når noe går galt.
– Da vil du vite hva som gikk galt, det handler om å lære, sier Dyson.
Han trekker paralleller til andre kreative bransjer. Forfattere og filmskapere tester også ideer over lengre tid, fordi de finner den rette formelen. Og noen av dem ender opp som katastrofer på gulvet.