En rekke Tesla-eiere saksøker nå bilmerket. De hevder at bilenes kilometertellere blir systematisk feilregnet for å få garantien til å utløpe raskere.
Et gruppesøksmål pågår i den amerikanske delstaten California.
Kjernen i saken er påstander om manipulerte kilometertellere. En eier av en Tesla Model Y mener bilen bevisst har registrert for mange kilometer.
Ifølge søksmålet er formålet at Tesla skal få garantien på bilene til å utløpe raskere.
Mannen som har tatt Tesla for retten på vegne av sjåførene heter Nyree Hinton. Han kjøpte en brukt Tesla Model Y i desember 2022. Da hadde bilen i underkant av 60.000 kilometer på klokka.
Etter flere verkstedbesøk for reparasjoner dekket av garantien, la Hinton merke til noe merkelig.
Dette skriver Huffington Post .
Bilens kilometerteller viste ofte en kjørelengde som var for høy. Avvikene var typisk på minst 15 prosent. Noen ganger var de så høye som 117 prosent.
Etter dette begynte Hinton å føre en logg over sin egen reise. Fra mars 2023 til juni 2023 registrerte bilen at han i snitt kjørte 116 kilometer per dag.
Hinton selv fremholder at han aldri har kjørt mer enn 32 kilometer i snitt i samme periode.
Den vanlige fabrikkgarantien på bilen dekket opptil 50 000 miles (omtrent 80 467 km). Den utløp i juli 2023.
Etter det endret kilometertelleren ifølge Hinton atferd igjen.
Fokuser på Teslas teknologi bak tripptelleren
Triptelleren begynte nå å underrapportere daglig kjørelengde. I april 2024 viste telleren et gjennomsnitt på rundt 50 miles (omtrent 80 kilometer) daglig.
Dette til tross for at Hinton pendlet 100 miles (ca. 161 kilometer) to til tre dager i uken.
Søksmålet er ikke basert utelukkende på Hintons erfaringer. Den refererer også til lignende historier delt av andre Tesla-eiere på nettet.
Men alt i alt har det vært nok til å reise gruppesøksmål mot bilmerket.
Ifølge søksmålet er Teslas system for å måle kilometer både spesielt og komplisert å forstå.
Den er ikke fysisk koblet til hjulenes rotasjon, slik det er vanlig i biler. I stedet bruker den data som energiforbruk og kjøreatferd.
Systemet bruker også prediktive algoritmer for å estimere den korte avstanden. Dette er teknologien som saksøkerne mener blir manipulert av Tesla.
De hevder at Tesla utnytter den estimerte kjørelengden. Garantigrenser og leasingavtalens kilometergrenser er knyttet til de oppblåste tallene.
Økonomiske motiver bak feilen?
Konsekvensen er ifølge de sinte bileierne veldig tydelig. Tesla øker inntektene fra reparasjoner utenfor garantien.
Samtidig reduseres bilmerkets garantiforpliktelser overfor kundene.
Dessuten presses forbrukerne til å kjøpe dyre utvidede garantier alt for tidlig. Dette skjer fordi den opprinnelige garantien ser ut til å utløpe raskere enn forventet basert på kjøring i den virkelige verden.
Saken reiser spørsmål om åpenheten til Teslas teknologi. Den fokuserer også på hvordan moderne bilers datainnsamling kan påvirke forbrukerne. Det er ikke bare Tesla som samler inn data om kundene sine.
En svensk professor i cybersikkerhet har direkte advart mot at Volvo-eiere snakker over seg selv.
Han mener bilmerket, eid av kinesiske Geely, er forpliktet til å gi informasjon, for eksempel innspilte samtaler, direkte til kommunistregimet i Beijing. Les mer om det her .