Det er svært få – om noen – som snakker om alle kostnadene ved elbiler. Kanskje fordi mange av dem bare påvirker indirekte. Det gjør bare ikke regningen mindre.
Elbiler er kommet for å bli. Men det rettferdiggjør ikke alltid mange av kostnadene forbundet med dem.
Spesielt ikke når man tenker på at bilene fundamentalt sett er mye enklere enn sine motstykker med forbrenningsmotorer.
Så her har vi samlet 10 av de skjulte kostnadene du som elbileier bør vite om. Selv om du bare vurderer å kjøpe en.
For la oss være ærlige – slik det danske skattesystemet er lagt opp, er det mye mer fordelaktig å kjøpe elbil. I hvert fall hvis du ikke vil bli dratt av staten i registreringsavgifter.
Når det er sagt, er det mye som tyder på at den kunstige hjelpen som elbiler får fra staten hjelper salget.
En ny rapport fra European Automobile Manufacturers' Association ACEA viser at elbilene henger langt etter når det gjelder den totale bilparken.
For eksempel utgjør rene elbiler bare 1,8 prosent av alle biler i Europa. Og selv om vi legger hybridbiler til det regnestykket, kan vi ikke komme over 4 prosent. Les mer om det her .
De 10 skjulte kostnadene ved elbiler
Veldig dyre batterier
Mens et merke som Volkswagen forventer at prisene på råvarer til batteriproduksjon vil stupe de neste årene, er ikke dette nødvendigvis noe sjåførene vil legge merke til.
Sjåfører kan kun forholde seg til bilene som er på markedet. Og hvis de batteriene går i stykker, er det vanvittig dyrt. For eksempel koster batteripakken til en Tesla Model S over 100.000 danske kroner.
Det er ikke mye bedre når vi snakker om elektriske motorer. Audi vil for eksempel ha 110.000 kroner for én ny motor til en e-tron. AV…
Lang ladetid og veldig dyr strøm
De som sier de trives med ladepauser i elbil lyver. Det tar rett og slett for lang tid.
Og når du holder deg til noe annet enn en hjemmelader, som ikke alle andre har tilgang til, er det rett og slett for dyrt. Altfor dyrt. Ifølge nordmennene koster det nå like mye å hurtiglade som å fylle en forbrenningsmotor med diesel.
Og mens vi er inne på emnet hjemmelading. Det er også alt for dyrt. I hvert fall når det kommer til selve ladeboksen. Ønsker du å eie en av disse vil det koste flere tusen kroner.
Noen selskaper krever til og med det samme beløpet for å sette opp skitten, slik at du kan leie selve boksen – ikke strømmen, bare boksen – på månedlig basis. Det gir ingen mening.
Elbilers absurde verditap
Alle nye biler mister verdi. Og sånn er det. Men elbilene tar virkelig av.
Det er særlig forbrukernes frykt for tilstanden til batteriene i brukte elbiler som driver prisene ned. En Jaguar i-Pace er for eksempel verdt 70 prosent mindre på bare 5 år. Og det merket vil kun bygge elbiler fra 2026.
Latterlig rekkevidde i kaldt vær
Elbiler er på mange måter en latterlig reisefølge. Ikke på grunn av bilene generelt, men på grunn av batteriene.
De kan aldri leve opp til det bilmerkene lover. Husk at det er helt urealistisk å måle rekkevidden til elbiler i henhold til WLTP-standarden laget for bensin- og dieselbiler.
Men selv ved én minusgrader har tyske ADAC, som tilsvarer danske FDM, bevist at rekkevidden til elbiler rett og slett forsvinner inn i et dypt, svart hull. Det er ikke bra hvis du må kjøre langt. Å lade en elbil er aldri gøy – og hvis du nyter de pausene, kjører du ærlig talt en bil som er for dårlig.
Mye dyrere forsikring
At det er dyrere å forsikre en elbil er delvis elbilens feil. Men det er like mye bilmerkenes feil. Og selvfølgelig sjåførene.
Elbiler er ofte bygget for å være komplekse å reparere. Bilmerker tar absurde beløp for reservedeler, og sjåfører kjører som hjernedøde bak rattet.
Mange elbileiere tror at de er udødelige bak rattet og kan derfor bare kjøre til bunns. Derfor blir de også overrasket når noe går galt i en Tesla Model Y med bakhjulsdrift og 300 hestekrefter. Fordi 'det er vi ikke vant til'. Kor skikkelig!
Færre verksteder vet hva de driver med
Bilprodusenter er faktisk pålagt – i hvert fall i henhold til EU-lovgivningen – å selge diagnoseverktøy til både egne og uavhengige verksteder.
Men bilprodusentene føler seg ikke komfortable med det. Så de gjemmer seg og sier at sånt dessverre ikke er på lager. Eller i beste fall på restordre.
Og det betyr at sjåførene i mange tilfeller blir tvunget til å velge de dyrere merkeverkstedene. Frilansmekanikere kan kanskje fikse en elbil, men de vet ofte veldig lite om hvordan fordi bilprodusentene ikke vil gi dem verktøyene som forteller dem hvordan.
Økt slitasje
Elbiler er ofte både tyngre og raskere enn de mest populære bensin- og dieselbilene. Og det slites ut. Spesielt på dekkene.
Et regnestykke fra den Michelin-eide kjeden Euromaster viser at dekk til elbiler – som du ikke kommer unna – ofte er 100 prosent dyrere enn dekk til bensin- og dieselbiler. AV.
Ladestasjoner er et helvete
Til tross for EU-forskrifter som skulle begrense ting som roamingpriser på ladestasjoner, er det fortsatt et helvete.
For selv om det blir flere ladestasjoner, krever de andre løsninger, flere apper og betalingskort. Det er unødvendig komplisert, og du kan aldri være sikker på at ladestasjonene fungerer.
At det fortsatt er steder i Danmark hvor det er lange avstander mellom ladestasjoner er ærlig talt pinlig. Selv hydrogenstasjoner kan egentlig ikke få støtte. EU har kun kunnet bestemme at det ikke må være mer enn 200 kilometer mellom hydrogenstasjoner i unionen. Kom igjen…
Betaling for funksjoner
Dette gjelder alle nye biler. Men i elbiler er det en stor sak med programvarefunksjoner som må kjøpes inn eller betales ekstra for.
For eksempel vil Tesla belaste deg for å lytte til Spotify, som du allerede betaler for. Hvordan i helvete – ja, unnskyld språket – ser det ut?
Avhengig av strømprisene
Med mindre du har en fastprisavtale eller kan lade om natten, når strømmen vanligvis er billigst, er du nødt til å se på strømprisene for å jakte på billigst mulig 'tank full' til elbilen din.
Så du må presse forbruket ditt for noe annets skyld, og det er et skritt tilbake. Noen vil til og med si mer.