Du har kanskje allerede sett den, men de har den i utlandet også. Slik at bilister i Danmark nå 'lever' etter tommelfingerregelen.
Vegvesenet har satt i gang en kampanje for å øke trafikksikkerheten og redusere antall kollisjoner på de danske motorveiene.
Nyheten er nå utenfor Danmarks grenser, hvor den skaper sjokk. Spesielt i Tyskland. For som avisen Bild skriver , er ikke metoden hundre prosent sikker.
Som en del av kampanjen foreslår myndigheten en enkel tommelfingerregel for å vurdere riktig avstand til kortoget foran.
Ved å strekke armen fremover og holde tommelen oppover under innhegningen, skal føreren kunne dekke forankringsinnhegningen med tommelen. Hvis innhegningen ikke er helt skjult, er avstanden sannsynligvis for kort.
Denne metoden er ikke perfekt. Men Vegvesenet påpeker at det er en praktisk og enkel måte å få en god følelse av om man holder tilstrekkelig avstand.
LES OGSÅ: Korrupt takstmann avslørt – takserte 97 ulovlige biler
Samferdselsminister Thomas Danielsen (V) understreker nødvendigheten av større avstand mellom bergingsbiler, spesielt siden nesten 44 prosent av alle ulykker på motorveiene i perioden 2018 til 2022 var trekkspillkombinasjoner.
Ved å holde større avstand får sjåførene mer tid til å reagere og unngå ulykker. Samtidig kan for kort avstand mellom konvoiene føre til frustrasjon og risikoatferd blant bilistene, noe som øker risikoen for ulykker.
I utlandet finnes tilsvarende råd for avstandsmåling. I Tyskland anbefaler for eksempel bilorganisasjonen ADAC to tommelfingerregler: den såkalte «halvt speedometerregel» og «to-sekundersregelen».
To-sekundersregelen, som også er viden kjent i Danmark, innebærer at sjåføren må telle to sekunder mellom seg og bilen foran for å sikre tilstrekkelig avstand. Men i praksis kan denne metoden være vanskelig å følge i hektisk trafikk, derfor trekker Vegdirektoratet frem den nye tommelfingerregelen som et enklere alternativ.
Selv om begrepet «tommelfingerregel» brukes bokstavelig i denne kampanjen, er det også en fast setning, da ordet på dansk også brukes om generelle, enkle retningslinjer.