German International Council on Clean Transportation vil skrote 8 millioner fossilbiler. Det gagner miljøet, sier de. Men det glemmer elbilenes miljøpåvirkning, sier kritikeren.
En ny etterforskning av elbiler og en mulig skroteordning har vakt debatt i Tyskland.
International Council on Clean Transportation (ICCT) har foreslått å skrote 8 millioner forbrenningskjøretøyer som del av en plan for å redusere CO2-utslipp fra transportsektoren.
Ifølge ICCTs beregninger vil dette tiltaket kunne redusere utslippene fra biltrafikken med 14 prosent i 2030, noe som tilsvarer totalt 64 millioner tonn CO2. Dette må særlig gjøres ved å skrote eldre dieselbiler (de som er 15 år, red.) og bensindrevne biler (over 25 år, red.).
Etterforskningen er imidlertid gjenstand for kritikk fra flere sider. Blant annet har det tyske motormagasinet Focus kalt ICCTs forslag «galskap». Media mener at ICCT ikke tar høyde for at elbiler heller ikke er helt utslippsfrie.
Focus, sitert av Frankfurter Allgemeine Zeitung , uttrykker skepsis med ordene: «Det høres bra ut til å begynne med – men til syvende og sist er det en svindel».
LES OGSÅ: Elbiler stuper i verdi – her er de største taperne
Ifølge ICCT vil innføringen av en skrotpremie koste cirka 35 milliarder euro, tilsvarende 261 milliarder kroner.
Men de argumenterer for at det vil være en effektiv metode for å redusere de skadelige stoffene fra transportsektoren. Transportsektoren står i dag for 60 prosent av CO2-utslippene i Tyskland, som har den største bilparken i Europa med 49 millioner kjøretøy.
Den tyske regjeringen har som mål å redusere sine CO2-utslipp med 60 prosent innen 2030. Men ifølge ICCTs beregninger vil dagens utvikling resultere i utslipp på 75 millioner tonn CO2. Langt over målet.
Det er ikke første gang Tyskland vurderer å innføre skrotpremie. I 2007 ble det innført en tilsvarende ordning som kostet fem milliarder euro, men som bare førte til en reduksjon i utslippene på fire prosent. Den gang gjaldt skrotingsordningen biler eldre enn ni år.
Daimler Trucks' direktør, Martin Daum, har tidligere foreslått en årlig økning i drivstoffprisene som et middel for å fremme overgangen til elektriske kjøretøy. Han mener dette forslaget vil presse enda flere ut i elbiler enn ulike lovforslag klarer med avgiftsreduksjoner.