Folketinget har nettopp vedtatt loven som gir alle Danmarks 98 kommuner rett til å innføre nullutslippssoner. Lover gjelder fra 1. januar 2025.
Det danske folketinget har vedtatt en lov som fra 1. januar 2025 gir alle kommuner mulighet til å forby bensin- og dieselbiler i de såkalte nullutslippssonene.
Disse sonene er områder hvor kun kjøretøy uten lokale utslipp, for eksempel elbiler, har adgang. Formålet med loven er å redusere luftforurensning og bidra til den grønne omstillingen i transportsektoren.
Etter loven kan kommunene velge mellom to typer soner. Den ene typen omfatter all trafikk, inkludert varebiler, mens den andre kun gjelder personbiler.
Lastebiler over 12 tonn og busser er imidlertid unntatt fra reglene. Det er opp til den enkelte kommune å bestemme om de vil innføre sonene, hvor de skal plasseres og hvordan de skal forvaltes.
– Nullutslippssonene gjør at kommunene kan begrense tilgangen til byene til nullutslippsbiler.
LES OGSÅ: Ford Escort Mk.1 skal bygges om etter 49 år
– Det er ventet at dette alternativet vil bli populært i de enkelte kommunene. For eksempel har Aarhus kommune allerede planer om å etablere en nullutslippssone i sentrum, og vi forventer at flere kommuner snart vil følge etter», sier Mads Rorvig, administrerende direktør i Mobility Denmark, i en pressemelding .
Innføringen av nullutslippssoner kan få betydning for bilmarkedet i Danmark. Mange vil nok vurdere bilens tilgjengelighetsmuligheter ved kjøp av ny bil.
– Nullutslippssonene vil sette ytterligere fart i elbilsalget, fordi danskene vil ha en bil som kan gå hvor som helst.
– Innføring av nullutslippssoner ulike steder i Danmark vil være en del av vurderingen til mange dansker neste gang de kjøper ny bil, sier Mads Rorvig.
Loven trer i kraft i 2025 og forventes å bli en viktig sak ved kommunevalget det året. Spørsmålet om nullutslippssoner vil trolig skape debatt, da kommunene må ta hensyn til både miljømessige og praktiske konsekvenser for innbyggere og næringsliv.
Noen kommuner har imidlertid allerede sagt at nullutslippssone er uaktuelt. For eksempel har styret i Odense kommune allerede avvist ideen.