I DRs Aftenshowet forklarer Danmarks mest kjente politimann hvorfor fartskontroller faktisk utgjør en forskjell i trafikken.
Fartsgrenser på danske veier fungerer. Det opplyser trafikkpolitibetjent Vlado Lentz, som var gjest i DRs Aftenshowet onsdag. Her avviste han tanken om at fartskontroller kun handler om å fylle statskassen.
"Vi blir ofte fortalt at dette bare er pengeautomater, men vi kan se at det fungerer," sa han på programmet.
"Hvis det er intensiv måling, vil hastigheten synke – og antall ulykker vil reduseres."
Uttalelsen kommer i kjølvannet av en ny studie fra det danske Trafikksikkerhedsrådet. Den viser at to av tre dansker støtter mer fartskontroll i trafikken.
Storebæltsbroen er et tydelig eksempel på effekten av fartskontroll
Ifølge Vlado Lentz er det spesielt tydelige fartskontroller med skilt og overvåking over lengre strekninger som gir effekt. Han nevner Storebæltsbroen som et konkret eksempel.
– Jeg kjørte til Kolding i går og tilbake i dag. De fleste kjører til høyre og holder fartsgrensen på 110 kilometer i timen nå. Tidligere kjørte de forbi i høyere hastighet, forklarte han.
Her er det den såkalte avstandsmålingen som holder styr på gjennomsnittsfarten over en lengre strekning – og det er nettopp dette som har fått mange bilister til å ta foten av gasspedalen.
Blinkende skilt får folk til å lette føttene
Fartskontroll trenger imidlertid ikke alltid være radarbiler og båser. Ifølge atferdsviter Pelle Guldborg er det også andre, mer pedagogiske metoder som fungerer.
"En billig, enkel og effektiv måte å bremse ned på er å sette opp fartsskilt som gjør deg oppmerksom på hvor fort du kjører," sa han til DR.
"De fanger mye fart der folk er uoppmerksomme. Det blinker og viser et tall – og hele verden kan se at du kjører for fort."
Han mener noe av problemet er at sjåførene rett og slett ikke skjønner hvor fort de kjører.
Klassiske unnskyldninger – og en helt spesiell en
Når sjåfører blir stoppet for høy hastighet, har Vlado hørt alle unnskyldningene.
– Folk er uoppmerksomme og sier til meg: «Jeg har ikke lagt merke til hva du har lov til å gjøre her», eller «Jeg pleier ikke å kjøre her», sa han til Evening Show.
Men én unnskyldning skiller seg fortsatt ut. Han snakket også om det i showet – og det fikk både programlederne og publikum til å smile.
Hva unnskyldningen var kan du høre i klippet fra programmet på lenken HER!
Men ifølge Vlado Lentz har de fleste bruddene til felles at de sjelden blir begått med ondsinnet hensikt. Folk har bare ikke fulgt nøye nok med.
– Men det gjør det ikke mindre farlig, sa betjenten, som har vært med i utallige episoder av Police Chase og er en kjent stemme i den danske trafikksikkerhetsdebatten.