McMurtry Spéirling kan henge i lufta. Selv om den ikke beveger seg. Så mye downforce plager den gale bilen.
Elbilen McMurtry Spéirling bruker en fan for å sette ny rekord på Top Gear-banen. Og så kan den stå stille i lufta. Altså, med bunnen i været.
Stig er snaue 14 sekunder raskere enn Aston Martin Valkyrie.
Elbilen McMurtry Spéirling har satt ny rekord. Det skjedde på den kjente Top Gear-banen på Dunsfold Aerodrome. Bak rattet sto Stig.
Bilen er nå den raskeste bilen noensinne på banen. Rekorden fremhever potensialet til elbilteknologi kombinert med avansert aerodynamikk.
McMurtry Spéirling er en elbil bygget for sporkryss. Den har kun et enkelt sete. Bilen er ikke godkjent for bruk på offentlig vei.
Elmotoren i bilen yter 1000 hestekrefter. Samtidig veier bilen kun 1000 kg. Så det er det nærmeste magiske vektforholdet på én hestekrefter per kilo bil.
En spesiell teknologi gir bilen eksepsjonelt veigrep. Et system med vifter skaper et stort trykk nedover. Dette kalles også downforce.
Viftene genererer 2000 kg downforce. Dette skjer selv når bilen står helt stille. Det gode grepet er nøkkelen til bilens hastighet i svinger.
McMurtry Spéirling: En gigantisk fan og en helvetes mye downforce
Stig fullførte Top Gear-banen på 55,9 sekunder. Dette er en betydelig forbedring fra forrige rekord. Banen er 2,8 kilometer lang.
Den forrige rekordholderen var en kopi av Formel 1-bilen Renault R24. Den bilen rundet banen i 2004.
Og selv om det for 21 år siden ble sagt at Formel 1-bilen var ekstremt rask, er McMurtry Spéirling bare enda raskere.
Den raskeste landeveisbilen på banen er Aston Martin Valkyrie. Den korte ene runden på 1 minutt og 9,6 sekunder. McMurtry var nesten 14 sekunder raskere.
Bilens viftesystem gir mulighet for uvanlige manøvrer. McMurtry har demonstrert bilens evner. De kjørte bilen opp en rampe.
Da ble plattformen som bilen sto på snudd på hodet. Bilen ble sittende fast på det omvendte underlaget. Det viser den store downforcen fra fansen.
Historien til fanteknologi i motorsport
Teknologien til vifter/blåsere er ikke helt ny. Den ble brukt kort i Formel 1 i 1978. En Brabham BT46-shorts med lignende teknologi. Og til og med vellykket.
Bilen vant en Grand Prix på Anderstorp med 34 sekunders ledelse. Men svenske Ronnie Peterson, som ble drept samme år, skal ha vært misfornøyd.
Bilen ble ikke offisielt forbudt, men kjørte ikke flere runder. Teknologien ble vurdert å gi for store fordeler.
Thomas Yates er direktør for McMurtry. Han satt bak rattet under demonstrasjonen med den omvendte plattformen.
McMurtry Spéirling viser potensialet til elektriske superbiler og avansert aerodynamikk. Det er imidlertid slett ikke sikkert at elektriske superbiler har noen fremtid.
Mate Rimac, som er kjent for å bygge denne typen biler, sa i fjor at kundene hans ikke lenger ønsker å betale for dem. Les mer om det her .