19. april, 2025

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil

Polestar 4 følger ambisiøst Porsche Macan og BMW i5. Den kinesiske svensken etterlater dessverre et inntrykk med rom for alt for mange forbedringer.

Jeg har sjelden hatt lyst til å returnere en pressebil etter de første meterne. Men det skjedde uansett med Polestar 4.

Men la oss starte med å få det subjektive ut av veien. Jeg synes Polestar 4 er en av – om ikke de – flotteste elbilene på markedet akkurat nå.

Jeg elsker at Polestar 4 bare har knappene du trenger, pluss girspaken og blinklyset. Så langt, så bra. Det fungerte, bilen gikk i gir, og sto stille i 'P' hver gang jeg ba den om det.

Men merket vil virkelig savne Maximilian Missoni, som var ansvarlig for designet av bilen. Han ble ansatt for en sjefsdesignerstilling hos BMW i fjor.

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
På flere av testdagene var luften under frysepunktet. Kanskje ikke verdens tøffeste skog. Men varmeren i Polestar 4 fungerer overraskende bra. Du har ikke tid til å tenke, jeg kunne ha håndtert dette raskere selv. Selv om det nok er tilfelle i virkeligheten. Kreditt: Bjørn S. Nielsen

Med det – som man uansett ikke kan bruke til så mye – for bildesign avhenger av øyet som ser – ute av verden får jeg lyst til å irritere meg. Ikke bare vil. Jeg må faktisk etter en uke i Polestar 4.

For teknisk sett kan ikke bilen leve opp til sitt – vakre – eksteriør. Dessverre. Det er så mange feil i bilens programvare at jeg ga opp å telle dem den første dagen.

Det lange lyset fungerte ikke – men kom så plutselig på igjen

Samme dag som jeg hentet bilen fra Polestar i Odense, gikk det galt. Navigasjonssystemet, som jeg alltid tester i nye biler, nektet å finne veien hjem til meg. Ingenting, ingenting. Ikke noe.

Ikke engang den lille retningspilen som vanligvis vises i Google Automotive, som Polestar 4 er utstyrt med, dukket opp. Never mind, jeg kan finne veien rundt i min egen by og hjem igjen.

Men det ble ikke mye bedre da jeg satte kursen mot Kolding noen timer etter hentingen. Bilen skled nesten da jeg skrudde på den adaptive cruisekontrollen med såkalt Pilot Assist, som hjelper til med å styre bilen, på motorveien.

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
Knappene på rattet i Polestar 4 er ikke fysiske, men i stedet noe programvare som reagerer på dine trykk. Eller i det minste er det slik det skal være. Det fungerer rett og slett ikke. Kom nå med noen fysiske knapper. Kreditt: Bjørn S. Nielsen.

Å si det var ubehagelig å kjøre, så jeg skrudde av Pilot Assist og noe rådvill forkortet turen til den vanlige adaptive cruisekontrollen, så jeg bare fulgte med i trafikken, er en underdrivelse.

På vei hjem var det blitt mørkt. Og det var her det ble virkelig skummelt. Heldigvis begynner vi å se lysere tider, så det var ikke bekmørkt da jeg kjørte hjem, men…

Bilens fjernlys ville bare ikke blende. Og det uansett hva jeg gjorde. Men jeg kom meg hjem på den vanlige adaptive cruisekontrollen og med nærlyset på.

Polestar 4 kan ikke lade raskt – tenkte jeg

Jeg hentet bilen på en mandag, og fikk beskjed om at Polestar 4 ikke kan hurtiglades. I hvert fall ikke på Clevers lynladere.

Feilen, sa Polestar, lå hos Clever. Det ville ellers bli rettet så raskt som mulig. Kanskje allerede i begynnelsen av april, da jeg – morsomt nok – hadde bilen på prøvekjøring.

Så tirsdag kveld satte jeg kursen mot en lynlader omtrent en 45-minutters kjøretur unna. Bare fordi. Vel… det kan være. Og vips – bilen fikk strøm.

Jeg trengte egentlig ikke å lade, så jeg trakk ut ledningen og kjørte den 4,84 meter lange bilen hjem. Nå er jeg ikke overtroisk, men den tykkere kabelen kan ha gjort noe.

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
Ingen bakrute, ikke noe problem. Man blir fort vant til å bruke kameraene. Videre er sidespeilene av en størrelse som få syklister kan gjemme seg i. Kreditt: Bjorn S. Nielsen

Eller kanskje var det 'bare' fordi datamaskinene i bilen tok en pause. For plutselig virket det lange lyset.

En annen ting er at selv de mindre laderne sier at bilen skrur av strømmen. Det er frustrerende å komme ut til en bil «uten» strøm, og selv om den kanskje ikke lader lynraskt.

Dessverre blir det enda verre.

Du ser sliten ut – ta en pause

La meg fortelle det som det er. Hvis du kan navigere i speil generelt, er mangelen på bakrute i Polestar 4 ikke noe problem. Jeg bor i Odense, hvor det er mange sykler som er til sjenanse i trafikken.

Men når Polestars kameraer fungerer – og du bruker speilene samtidig – er det ikke noe problem å se deg rundt. Ikke engang etter syklister.

Det er faktisk ganske greit å ikke få distraherende refleksjoner fra bakgrunnen. Spesielt om kvelden.

Det kan bare være en designgimmick. Men Polestar har fått det til å fungere uten bakrute. Noen sier imidlertid at det kan rote med det digitale bakspeilet for brillebrukere med en jevn overgang.

Øynene kan bli irriterte av å måtte justere, heter det i kritikken. Jeg har briller og en myk overgang, sier optikeren min, men jeg hadde ingen problemer med å se meg i speilet og få alt til å komme i fokus på et øyeblikk.

Jeg på den annen side hadde et problem med at sensorene og kameraene så på meg. Hvis de kunne ha snakket, ville bilen ha skreket – hold øynene på veien. Du ser sliten ut – vurder å ta en pause .

For bilen fortsatte å skrive i det lille displayet bak rattet. Hvorfor, jeg aner ikke. Jeg kjører ikke hvis jeg er sliten. Og det ble ikke bedre i løpet av uken.

Og slik fortsatte det med feil utover i uken. Plutselig sluttet cruisekontrollen, navigasjonen, head-up-displayet og skiltgjenkjenningen å fungere. De fleste av de andre funksjonene på berøringsskjermen gjorde det samme.

Kast ut den programvaren og begynn på nytt.

Jeg fant ut at bilskjermen kunne tilbakestilles. Dette gjør du ved å holde nede noen av de haptiske knappene – som ellers er litt vondt å betjene – får nå noen ordentlige knapper – samtidig.

Tilsynelatende tvinger det bilens datamaskiner til å tilbakestille seg selv. Og så fungerer det igjen. Så ting som cruisekontroll, navigasjon, head-up-display og trafikkskiltgjenkjenning.

Når det er sagt, virker det som pilotassistenten – som jeg vil anbefale å skru av på dette tidspunktet – blir mer og mer sur jo lengre turen er.

Bilen – eller i det minste sikkerhetssystemene – ser biler og hindringer der det ikke er noen. Det betyr at Polestar 4 bremser hardt og uventet alt for mange ganger.

Etter en uke lurte jeg hele tiden på når bilen ville gjøre noe jeg ikke hadde bedt den om. Og det er synd.

Som vi tidligere har rapportert her hos Boosted, har Polestar flyttet sin programvareavdeling til India. Og man kan bare håpe at det er til det bedre.

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
Det er god plass i Polestar 4. Ikke la deg skremme av de tilsynelatende manglende knappene. Det du egentlig trenger er på rattet, eller som stilker. Heldigvis. Klimaanlegget styres enkelt med stemmen. Ikke en eneste gang misforsto den Google-baserte teknologien hva jeg ba den om å gjøre. Det var bare ikke alltid knappene eller skjermen som fungerte.

Mer Google, mindre Polestar – takk!

For sammenlignet med Google Automotive, som kan kontrollere de fleste funksjonene i bilen, er det for mange feil. Men Polestar har en ting å si – rekkeviddeanslaget er utrolig nøyaktig.

Polestar 4 er en svelget bil. Den kjører ikke veldig langt på full lading. Med mindre du planlegger å sette deg bak en lastebil i 90 km/t.

Men bilen forteller deg det til gjengjeld. Ikke en gang brukte jeg navigasjonen i bilen og rekkevidden ble beregnet feil. Det er uhyggelig nøyaktig.

Og nå som jeg tenker på det, er det sannsynligvis Googles fortjeneste. Uansett – det fungerer. Den adaptive cruisekontrollen gjør det samme under bykjøring. Polestars programvarefolk må ha det – bilen er fantastisk lett å ta seg gjennom selv det lengste hjørnet.

Hvis avdelingen i India rev ut det meste av Polestars egen programvare og baserte det hele enda mer på Google Automotive, ville jeg nesten vedde på at bilen ikke ville gi deg hodepine etter en lang kjøretur. Men også bare nesten.

Det rasler og skinnet er allerede slitent

I Danmark har Polestar pakket inn flere av modellene sine i den såkalte Nordic Edition trim. Det gjelder også for Polestar 4. Og det er greit, men PS4 er fortsatt en dyr bil.

Til 475.000 kroner skal bilen føles mer premium enn den gjør. Girvelgeren ser alt for billig ut med svart pianolakk. Men morsomt nok føles det ikke fullt så billig å ta på.

Omvendt hadde testbilen vår en merkelig skranglelyd som jeg aldri fant i løpet av uken. Selv ikke om jeg krøp rundt høyre bakdør, der lyden var mest tydelig.

Her er en liten hemmelighet – pressebiler lever et tøft liv. Men det er i grunnen til det beste. Bilene skal tåle litt av hvert.

Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
Glasstaket er nok veldig dyrt hvis det går galt. Men det gjør hytta lys og innbydende. Testbilen vår hadde en skranglelyd som til tross for flere forsøk ikke kunne lokaliseres. Kreditt: Bjørn S. Nielsen

Og spesielt å bli testet av sånne som oss, så du i det minste vet hva du kanskje/kanskje ikke bruker en halv million kroner på.

Derfor er det også skuffende at skinnet på armlenet har begynt å sprekke etter bare 6000 kilometer, som pressebilen så vidt hadde tilbakelagt da vi leverte den tilbake. (Vi dekket ikke alle de 6000 kilometerne – ikke bekymre deg!)

Ønskes: Ny programvare og en mindre aggressiv fjæring


Det høres rart ut, for normalt sett foretrekker jeg faktisk en bil som har stram styring og skarp fjæring. Men Polestar 4 er så tung at komforten som skal være sporty godt kan føles som nyrestein. Og selv om hjulene 'bare' er en 20" montering hele veien rundt.

Riktignok, på min faste rute med hjørnekombinasjoner kjører Polestar 4 gjennom uten å føle seg som en båt i en jamn, noe som ellers plager mange elbiler, men du betaler for det i lengden. Og prisen er alt for høy for komforten.

På 7 dager skjønte jeg hvor dårlig mye av asfalten i Danmark er. Det kan gjøres bedre. Mye bedre.

Jeg sier det samme her på tauet om programvaren. Kast den ut nå, Polestar. Lag noe som fungerer. Selv om det betyr at du gifter deg litt mer med Google.

Konklusjon:

Polestar 4 ønsker å konkurrere med de såkalte legacy-merkene og deres dyrere modeller. Men det er fortsatt mye å lære.

Og her er det urettferdig at kunder som betaler tilsvarende 500.000 kroner for en bil ender opp som testpersoner i et hav av programvarefeil og en ukoordinert kjøreopplevelse.

Polestar 4 kjører ikke dårlig. Men pilotassistentløsningen føles som noe som vil drepe deg. Selv om enkeltmotorversjonen på ingen måte føles rask.

Hvis du er ute etter mer spark under høyre fot, er tomotorens ekstra 228 hestekrefter sannsynligvis det bedre valget.

Hvis du kan leve med å ikke få styreassistanse på lange, rette landeveier og/eller motorveier, er den adaptive cruisekontrollen en utmerket følgesvenn i byen – spesielt i tett trafikk. Alle burde gjøre som Polestar/Geely og la bilenes energigjenvinning bremse helt av seg selv.

Den manglende bakruten er ikke for alle. Men kameraløsningen er ikke vanskelig å lære seg å leve med. Lastebilsjåfører og folk i varebiler gjør det allerede.

Utvendig fungerer kameraene overraskende bra. Kameraet, som Polestar har plassert som erstatning for bakruta, er også vanskelig å sette fingeren på. Plasseringen av linsen, som er litt tilbaketrukket, gjør det også vanskelig for skitt og rusk å sette seg.

Skinnet, som i vår testbil kun var på armlenet, skal ikke se slitent ut etter 6000 kilometer.

De rammeløse dørene kunne lett polstres bedre mot vind og vær. Det bråker rett og slett for mye i kupeen i 110 km/t/130 km/t. Og jaja, det er blinklyset, som i kabinen høres ut som knitrende støy fra et sett slitne hodetelefoner med dårlig tilkobling.

Jeg vet det, og nå vet du det også. Polestar 4 er for de av dere som har tålmodighet.

Ok, her er informasjonen fra bildet ordnet i to kolonner:

Polestar 4 Long Range Single Motor

Hva? Tall
Startpris 475 408 kr
Motor En 200 kW permanentmagnetmotor
Kald Væskekjøling
Drivlinje Bakhjulsdrift
Effekt 200 kW/272 hk
Dreiemoment 343 Nm
0-100 km/t 7,1 sekunder
Topphastighet¹ 200 km/t
Rekkevidde opp til 620 km WLTP
Energiforbruk 17,8-18,1 kWh/100 km WLTP
Maks tilhengervekt Opp til 1500 kg
Batteri 400 V litium-ion batteri
Batterikapasitet 100 kWh kapasitet, celle-til-enhet, 110 celler
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil
  • Polestar 4 anmeldelse: Fint forsøk som snubler inn i feil

Latest

Don't miss

Jeremy Clarkson ønsker å forby disse Formel 1-lobbene

Den kjente TV-programlederen Jeremy Clarkson foreslår å fjerne flere...

Danske innrømmer: Har kontakt med flere Formel 1-lag

Danske Frederik Vestis drøm om fast plass i Formel...

Bilgiganten tvunget til å stoppe ulovlig reklame

Stellantis hevder i en rekke annonser at bilene deres...

Elbiler slår fossilbiler i ny stor tysk undersogelse

ADAC har målt 3,6 millioner havarier – elbiler viser...

EU kan slippe toll på disse bilene helt

EU og Kina i intense forhandlinger: Tariffer på kinesiske...
Boosted Magazine
Boosted Magazine
Boosted i Danmark har over en million unike brukere, som overgår to millioner økter og akkumulerer over syv millioner sidevisninger hver måned, og plattformene våre har blitt et knutepunkt for bilentusiaster. Nå kan du også nyte innholdet vårt på norsk! Nyt våre gratis bilnyheter - hver dag.
spot_img

Volkswagen avviser: Bilmerket er ikke til salgs – ennå

Volkswagen-konsernet står overfor alvorlige økonomiske problemer. Men administrerende direktør avviser likevel at Lamborghini er til salgs. Volkswagen-konsernet står overfor store avgjørelser. Spesielt økonomisk. Det...

Fisherman Ocean for 1,7 millioner kroner igjen på gata

En spøkelsesaktig konvoi av splitter nye Fisker Ocean-elbiler står igjen på gatene i Nottingham etter merkevarens konkurs. Ingen vet hvem som skal fjerne de...

Influencer «mishandler» dyr i bil for 22 millioner kroner

Det har skapt ramaskrik på sosiale medier at influenceren «Supercar Ron» kjører rundt med geiter i en Aston Martin Valkyrie til 22 millioner kroner....

Donald Trumps tariffer tvinger Tesla til å stoppe

Elon Musks plan for Tesla Cybercab og Semi-lastebilen blir nå stoppet av høye tollsatser på kinesiske deler. Produksjonen av de viktige modellene er usikker....

Ny elbil koster under 46.000 kroner fra ny

Den har bare 41 hestekrefter. Men den nye Panda Mini, som er laget av Geely-gruppen, koster under 46.000 kroner ny. Geely fornyer den kinesiske...

Kina forbyr eksport av sjeldne bildeler

Som svar på USAs straffetoll, begrenser Kina eksporten av seks sjeldne jordartsmetaller. Forbudet truer produksjonen av elektriske motorer og halvledere til biler globalt. Elektrisk...

BMW-eier knuser 5 politibiler og 7 betjenter

En politijakt etter en eldre BMW F10 endte i kaos på en motorvei i England. Fem politibiler ble ødelagt og syv tjenestemenn ble skadet....

Hele landet vender ryggen til Tesla – har solgt under 100 biler

Så langt har april måned vært et mareritt for Tesla. I hvert fall i Sverige, hvor færre enn 100 nye biler er registrert. Tesla...

Tesla nekter å akseptere brukte Cybertrucks for innbytte

Ikke mer handel med Cybertrucks. I hvert fall hos Tesla, som ikke vil ha noe med bruktbilene som kundene henter inn. Interessen for Tesla...

Bilgiganten tvunget til å stoppe ulovlig reklame

Stellantis hevder i en rekke annonser at bilene deres er 'bygget fra grunnen av i USA'. Men det er løgn, og nå må annonsen...

Victor har nettopp fullført 1.600.000 kilometer i sin Toyota – to ganger

Amerikanske Victor Shepherd har nå for andre gang akkurat passert 1.600.000 kilometer i en Toyota Tundra. Denne gangen med en modell fra 2014. Victor...

Volvo EX90 kåret til verdens beste luksusbil

Elbilen Volvo EX90 vinner World Car Awards foran sterke konkurrenter – spesielt sikkerheten og designet imponerer den internasjonale juryen. Volvo EX90 har nettopp blitt...