VW-sjef Oliver Blume sår tvil om EUs frist for salg av nye bensin- og dieselbiler innen 2035. Han etterlyser mer fleksibilitet og en realitetskontroll når det gjelder elbiler.
VW-sjef Oliver Blume stiller nå spørsmål ved EUs forbud mot alle nye bensin- og dieselbiler fra 2035.
Den planlagte utfasingen av nye bensin- og dieselbiler i EU kan bli usikker. Blume mener at tidsplanen for overgangen til elbiler kan være urealistisk.
EUs plan er ellers klar. Fra 2035 er det ikke tillatt å selge nye biler med forbrenningsmotor. Dette gjelder både bensin-, diesel- og hybridbiler. Målet er å fremme overgangen til nullutslippskjøretøy.
Oliver Blume etterlyser mer fleksibilitet. Han mener at man hele tiden bør sjekke virkeligheten. Hvor raskt sprer elbiler seg egentlig? Det burde påvirke timeplanen.
– Det er behov for kontinuerlige kontrollpunkter som er orientert mot realitetene rundt hvor raskt e-mobilitet sprer seg, står det i en kommentar til Neue Osnabrücker Zeitung .
Han mener at politiske overgangsperioder kan bli nødvendige. Dette kan bety en senere stopp for fossilbiler.
Selve 2035-planen inneholder imidlertid et alternativ. Det kalles «teknologisk åpenhet». Nye biler med forbrenningsmotorer kan muligens selges etter 2035. Dette krever at de kjører på CO2-nøytrale drivstoffer som e-fuel – som er syntetisk bensin/diesel – eller hydrogen.
Strengere CO2-krav for bilprodusenter er allerede utsatt
Blume, som også er sjef for Porsche, er positiv til EU-kommisjonens siste planer for flåtegrenseverdier, som går rett på sak betyr at bilmerkene vil ha mer tid til å overholde strengere CO2-krav.
Opprinnelig skulle de strengere kravene gjelde fra 2025. Nå foreslås det å utsette fristen til 2028. Dette gir bilprodusentene tre ekstra år til å tilpasse seg.
Uten den ekstra tiden møtte særlig den tyske bilindustrien store tilbakeslag. De har en høy andel biler med forbrenningsmotorer i bilparken sin. Franske Renault kan også ha problemer med å overholde de opprinnelige kravene.
Bilindustrien står overfor store utfordringer. Dette gjelder spesielt tysk industri. Synkende salgstall i Kina er et av problemene for flere europeiske merker.
Handelskonflikter skaper også usikkerhet i markedet. Samtidig er mange europeiske bilkjøpere nølende med å kjøpe nye elbiler. Spredningen er saktere enn håpet i flere land.
Den politiske debatten om forbudet i 2035 fortsetter
Andre toppledere har også uttrykt bekymring tidligere. Ola Källenius er sjef i Mercedes-Benz. Han er også styreleder i den europeiske bilprodusentforeningen ACEA. Han har tidligere etterlyst oppmykninger i klimaforskriftene.
Forslaget om å utsette CO2-kravene til 2028 behandles nå politisk. Dette skjer i Europaparlamentet og blant de 27 EU-landene. Forslaget er ennå ikke endelig vedtatt.
Forhandlere i EU-systemet kan kreve ytterligere endringer i reglene. Det er mulig at hele forbudet mot forbrenningsmotorer fra 2035 vil bli vurdert på nytt på et senere tidspunkt. Diskusjonen om bilenes fremtid er langt fra over.
Uansett fremtiden til forbrenningsmotoren, er utviklingen i full gang. Selv Porsche har måttet innrømme at man uansett ikke kan leve uten bensin- og dieselbiler.
Av samme grunn vil merket fra Zuffenhausen nå bruke milliarder av kroner på å utvikle helt nye modeller med forbrenningsmotorer.Les mer om det her .