Flere steder i USA skal nye bensin- og dieselbiler bli et forbudt produkt fra 2035. Men flere bilmerker vil ikke godta dette. Dette går utover forbrukerne, går argumentet.
Flere av verdens største bilprodusenter motsetter seg nå direkte Californias kommende forbud mot salg av nye bensinbiler fra 2035.
Blant kritikerne er Ford, Toyota og Volkswagen, som mener forbudet vil skade både bilkjøpere og markedet.
Det skriver Reuters .
Organisasjonen Alliance for Automotive Innovation har sendt et brev til Kongressen i Washington. Her blir politikerne bedt om å stoppe miljømyndighetenes støtte til Californias spesielle utslippsregler og restriksjoner.
Ifølge planen er det kun elbiler og ladbare hybrider som kan selges som nye i staten fra 2035. Og minst 80 prosent av bilene må være rene elbiler.
Ford, General Motors, Mercedes, Toyota, Volkswagen, Stellantis, Volvo og Hyundai er blant merkene som støtter kritikken. Blant annet frykter de høyere bilpriser og færre valgmuligheter for forbrukerne.
Bilprodusenter tror reglene til slutt kan tvinge dem til å redusere produksjonen av bensinbiler, selv i stater der det ikke er noe forbud.
Elbiler vil utgjøre 68 prosent innen 2030
Californias mål strekker seg utover 2035. Innen 2026 må 35 prosent av nye biler være utslippsfrie. Innen 2030 skal andelen ha økt til 68 prosent.
Staten har fått spesiell tillatelse fra det amerikanske miljøvernbyrået (EPA) til å innføre egne forskrifter. Bilprodusentene ønsker nå å fjerne den muligheten.
– Å tillate disse bensinforbudene, noe som aldri har skjedd i USA, vil øke prisene og redusere tilbudet til forbrukerne, skriver Alliance for Automotive Innovation i sin forespørsel til Kongressen.
Kritikken stopper imidlertid ikke med bilene. Flere produsenter frykter også strengere krav til lastebiler og varebiler. De advarer om at både priser og leveringstider kan bli påvirket.
Flere amerikanske stater kopierer Californias regler
Så langt har 11 andre amerikanske stater annonsert at de vil følge Californias modell. Blant disse er New York og Massachusetts.
Til sammen står de for omtrent 40 prosent av hele det amerikanske bilmarkedet. Hvis reglene får stå, vil det derfor ha stor innvirkning på hele bilindustrien.
Derfor prøver bilprodusentene nå å stoppe utviklingen før det er for sent.
Selv om regjeringen i California ennå ikke har svart på den siste kritikken, har staten tidligere forsvart seg med at forskriftene er nødvendige for å beskytte klimaet og folkehelsen.
Bilsalget i USA kan bli rammet
Flere eksperter anslår at avgjørelsen til slutt kan påvirke hele det amerikanske bilmarkedet. Når produsenter blir tvunget til å tilpasse seg regelverk i enkelte stater, kan det smitte over på resten av landet.
Både fordi det vil bli dyrere å utvikle forskjellige versjoner av samme modell – og fordi færre bensinbiler vil være tilgjengelige.
Samtidig kan det bli pålagt nye importavgifter på biler som ikke oppfyller lokale krav. Dette kan særlig ramme mindre produsenter og nisjebiler.
Hvis Kongressen velger å blokkere EPAs tillatelse for California, kan det imidlertid endre hele situasjonen.
Men politikerne er fortsatt uenige om hvor mye stater skal få lov til å gå sine egne veier i klimapolitikken. Avstemningen i Kongressen forventes å finne sted i løpet av uken.
Vi trenger imidlertid ikke å fly helt over Atlanterhavet for å finne myndigheter som strammer inn skruene på bilprodusentene.
Det skjer også hjemme. EU vil innføre strengere regler for bilinspeksjoner i hele unionen. Noe som vil gjøre det betydelig dyrere å være bileier. Les mer om de nye reglene her .