En ny studie indikerer at hver femte danske sjåfør ignorerer steinsprut i bilens frontrute. Det er farlig, sier forsikringsselskapet
Steinsprut er irriterende.
Men en ny undersøkelse utført av YouGov for Gjensidige avslører også at 1 av 5 dansker kjører videre uten å gjøre noe.
Den samme studien viser at det tar mer enn en uke for sjåfører å komme sammen for å gjøre noe med steinsprutene. Og det er problematisk, mener Gjensidige.
Mange bileiere har opplevd det plutselige smellet. En liten stein fra veien treffer frontruten under kjøring. Resultatet er ofte et steinsprut som kan utvikle seg.
Men ifølge forsikringsselskapet er det mer bekymringsfullt at så mange som 13 prosent av sjåfører venter mer enn en måned på å få reparert steinspruten eller skiftet frontruten helt.
Forsinket reparasjon av glassskader er ikke bare et kosmetisk problem. Dette kan være til stor ulempe for sjåføren i hverdagen. Sikten kan bli betydelig dårligere.
Unngå steinsprut og farlige situasjoner i trafikken
Skadedirektør Lene Rasmussen fra Gjensidige understreker alvoret i situasjonen. Glassskader kan begrense førerens sikt betydelig, avhengig av skadens plassering og størrelse. Dette gjelder spesielt for steiner som sprekker.
– Avhengig av størrelsen kan glassskader svekke synet ditt kraftig når du kjører, forklarer Lene Rasmussen.
Hvis skaden er direkte i førerens primære synsfelt, blir det vanskeligere å orientere seg riktig.
– Hvis glasskaden er på forsiden, kan det være vanskelig å orientere seg ordentlig i trafikken, og det kan derfor også være en fare for dine medtrafikanter, legger hun til.
Lene Rasmussen deler noen praktiske råd for å forebygge skader. Noe av det viktigste er å alltid holde god avstand fra ankring. Dette reduserer risikoen for å bli truffet av flygende steiner.
– Et godt råd er å alltid holde god avstand til for eksempel lastebiler, hvis store dekk ofte kan føre til at småstein hopper opp på bilvinduet, sier Lene Rasmussen.
Rask reparasjon av bilruter kan spare mange penger
Veiens tilstand er en annen viktig faktor.
Sjåfører bør være oppmerksomme på løs grus, men en helt ny vei eller fortau kan faktisk også være et problem.
«I tillegg er det lurt å være oppmerksom på veiens tilstand og kjøre etter forholdene», råder Lene Rasmussen, som mener at grusveier øker risikoen for steinsprut betydelig.
Her kan lavere hastighet utgjøre en betydelig forskjell.
– Hvis du kjører på grusvei, vil lavere hastighet også minimere risikoen for steinsprut, forklarer hun.
Men hvis det skulle skje en ulykke, er det ifølge Lene Rasmussen viktig å handle så raskt som mulig.
– I tillegg er det viktig at du får fikset steinskaden din så fort som mulig, slik at den ikke utvikler seg og forverrer synet ditt enda mer, avslutter Lene Rasmussen.