Xiaomi er et av verdens nyeste bilmerker. Samtidig er det også kineserne som har flest problemer, og nå hevder de å være utsatt for løgner fra 10000 kriminelle.
Xiaomis advokater hevder å ha avslørt en omfattende svertekampanje mot merkets første bil, SU7.
Ifølge merket spredte nesten 10000 kontoer på sosiale medier falske rykter i forkant av lanseringen av den kommende elbilen YU7 SUV og merkets første egenutviklede brikke Xring 01.
Xiaomi hevder å ha avslørt en omfattende svertekampanje.
Den er rettet mot bilmerket og spesifikt elbilen SU7. Avsløringen kommer kort tid før presentasjonen av den nye YU7 SUV-en og Xring 01-brikkesettet. Det antas at nesten 10000 kontoer er involvert.
Xiaomis juridiske avdeling har gitt en skarp uttalelse til pressen i denne forbindelse. De beskriver en koordinert innsats for å skade selskapets omdømme.
Det har skjedd på tvers av tusenvis av kontoer på sosiale medier.
Flere mistenkte er nå under etterforskning av kinesiske myndigheter. Dette følger anklager om organisert ærekrenkelse. Xiaomi har selv fremlagt det de mener er dokumentasjon i saken.
Teknologiselskapet som nå også bygger biler. kaller situasjonen en ny form for nettkriminalitet. Her bruker kriminelle gjenger automatisert programvare for å målrette selskaper direkte.
Programvaren genererer falskt innhold i stor skala for å påvirke opinionen.
– Distribusjonskjeden er kompleks og omfanget av operasjonen er enormt.
– Dette har hatt en alvorlig negativ innvirkning på både nettmiljøet og selskapets omdømme, sier bilmerkets advokater.
Bakgrunnen for Xiaomis utfordringer med SU7
Nyheten om den påståtte svertekampanjen kommer imidlertid etter noen svært uheldige saker for Xiaomi.
Nylig måtte selskapet be om unnskyldning til SU7-eierne. De hadde betalt rundt 58000 danske kroner for en karbonfiberhjelm med spesielle luftinntak.
Det viste seg imidlertid at ventilasjonsåpningene på panseret ikke hadde noen funksjon i det hele tatt.
De hadde ikke den funksjonelle, kjølende effekten som kundene hadde blitt lovet. Dette skapte naturlig nok en viss misnøye.
Kort tid etter oppsto et annet problem. En programvareoppdatering til bilen reduserte ytelsen til toppmodellen SU7 Ultra betydelig. Faktisk fjernet kineserne hele 648 hestekrefter.
Xiaomi måtte senere be eierne om unnskyldning og gi dem alle hestekreftene tilbake.
Men hendelsen kastet enda flere skygger over det nye bilmerkets allerede skadde rykte.
Ifølge flere lokale medier, inkludert Car News China , skal de kriminelle bakmennene angivelig ha forsøkt å svekke Xiaomis omdømme siden desember 2024.
Metodene til «støttespillerne» og bransjens reaksjoner
Selskapet hevder at gjerningsmennene brukte programvare for automatisk tekstskriving. Programvaren fabrikkerte falsk informasjon om Xiaomi.
De manipulerte de nesten 10000 kontoene på sosiale medier.
Hensikten var å spre rykter og falske påstander på ondsinnet vis. Gruppen brukte taktikker som å oppfordre til motstand på nettet.
De forsøkte også å spille rivaliserende merker ut mot hverandre for å skade Xiaomis omdømme.
Xiaomi har ikke offisielt navngitt noen spesifikke konkurrenter eller støttespillere. Men uttalelser tyder på at det anses som en bevisst handling for å skade selskapet.