Det handler om subsidier. Men om 10 til 15 år vil e-drivstoff kunne bære seg selv, tror Gorm Ellegaard, som jobber med syntetisk bensin til daglig.
Om vi bare kunne få det vindmølleindustrien har mottatt i subsidier per år. kWh, e-drivstoff kan opprettholde seg selv som en bedrift.
Dette sier Gorm Ellegaard, som er utdannet ingeniør og for tiden direktør i det danske selskapet Let's save the world.
Her jobber vi med e-drivstoff. Og syntetisk drivstoff er uunngåelig, mener regissøren.
– Jeg reagerte faktisk fordi jeg så at du nevnte prisen på e-drivstoff i Formel 1 . Og det er ikke en pris jeg kjenner meg igjen i, sier Gorm Ellegaard.
Direktøren vil imidlertid gjerne innrømme at e-drivstoff, slik det er akkurat nå, er dyrt.
– Teknologien som sådan er ikke ny. Men jeg innrømmer gjerne at all begynnelse er både tidkrevende og kostbar.
E-drivstoff er rett og slett uunngåelig, mener han.
Men ifølge regissøren er det dyrt fordi produksjonen fortsatt er i svært liten skala. I hovedsak kan prisen presses ned hvis produksjonen kommer opp i fart.
– Til å begynne med handler det selvsagt om støtte.
– Men vi ber ikke om mer enn det vindmølleindustrien har mottatt i støttekroner per år, for eksempel. kilowatt de siste mange årene, sier Gorm Ellegaard.
Direktøren påpeker også at e-drivstoff har åpenbare fordeler. Så godt som alle personbiler kan kjøre på syntetisk bensin, og egenskapene til selve bensinen eller den syntetiske dieselen er ikke forskjellige fra det som finnes i drivstoff laget av råolje.
– Akkurat nå koster en liter e-drivstoff rundt 45 kroner. Men med den tiden og støtten som andre deler av energisektoren har fått, kan vi enkelt skape en konkurransedyktig virksomhet.
– Dette betyr også at vi kan komme nær en literpris som ligner på det danskene kjenner fra bensin og diesel i dag.
For å få det hele til å gå rundt, ser direktøren for seg at i utgangspunktet kan 20 prosent e-drivstoff distribueres til bensinstasjoner. Det vil si noe som blandes inn i det vanlige drivstoffet.
– Det handler om å presentere sjåfører for et produkt som kanskje er litt dyrere nå og da. Men sånn er det med all teknologi som må rulles ut i markedet, sier Gorm Ellegaard.
Ifølge direktøren er det ikke bare et spørsmål om at syntetisk drivstoff er et alternativ. Det er et reelt behov for det.
Spesielt fordi elbiler ikke har fått den farten som mange kanskje trodde for bare noen få år siden.
Selv om elbiler er i sterk vekst i Norge og Danmark, viser en beregning fra den europeiske bilmerkenes organisasjon ACEA at bare 1,8 prosent av alle biler i hele Europa går utelukkende på strøm.
Og selv om man regner med hybridbiler, kan ikke bestanden av elektrifiserte personbiler overstige en markedsandel på mer enn 3,9 prosent.