Den konkursrammede svenske batterigiganten kom ut av 2024 med et gigantisk underskudd. 40 milliarder danske kroner mangler i regnskapet.
Den svenske batterigiganten Northvolt endte 2024 med et gigantisk underskudd på 40 milliarder danske kroner.
Det fremgår av et forlik fra selskapet, som Svenska Dagbladet har fått tilgang til. Oppgjøret er et av punktene på sakslisten til en ekstraordinær generalforsamling som styret avholder 8. januar.
Tallene understreker alvoret i krisen som den konkursrammede batteriprodusenten befinner seg i. Krisen har også rammet det danske pensjonsfondet ATP, som har investert 2,3 milliarder danske kroner i Northvolt.
Allerede før generalforsamlingen har flere av de største investorene skrevet ned verdien på investeringen sin til null. I november erklærte investeringsbanken Goldman Sachs sin investering på 6,4 milliarder danske kroner verdiløs.
Kort tid etter uttalte ATP-direktør Martin Præstegaard til DR at «verdien av selskapet i dag ikke er veldig langt fra null». Den største aksjonæren, Volkswagen, har også foretatt en nedskrivning, dog uten å opplyse om beløpet.
Northvolts problemer startet på høsten da BMW kansellerte en stor ordre på to milliarder dollar. Konsekvensene lot ikke vente på seg. I september ble rundt 1600 ansatte sagt opp, og deretter gikk et datterselskap konkurs. I november begjærte morselskapet konkursbeskyttelse i USA.
Siden den gang har batteriprodusenten slitt med å finne den nødvendige kapitalen for å overleve. Kapitaljakten er ifølge Svenska Dagbladet også hovedtemaet på moten 8. januar, der en mulig konsekvens er at driften innstilles.
Med de to største aksjonærene, Volkswagen og Goldman Sachs, som ikke lenger tillegger investeringene deres – og dermed selskapet – noen verdi , virker det vanskelig å finne finansiering for å dekke det enorme underskuddet.
Som om ikke det var nok, har det vært flere mystiske dødsfall knyttet til Northvolt. Ett av disse dødsfallene har blitt etterforsket av svensk politi for en mulig forbrytelse.
Situasjonen for Northvolt er ekstremt kritisk, og det er usikkert om selskapet kan overleve den pågående krisen. Underskuddet på 40 milliarder danske kroner er et massivt slag, og det er tvilsomt om man finner investorer som er villige til å sette penger inn i det konkursrammede selskapet.