Ny lov tillater 17-åringer å kjøre bil uten ledsager. FDM frykter flere ulykker, og vil heller se at de unge tar bussen.
Medlemsforeningen FDM er sterkt misfornøyd med en ny lov som fra 1. juli i år gjør det mulig for 17-åringer å kjøre bil på egenhånd.
Dette gjelder fra klokken 05.00 til 20.00. Men foreningen vil helst at de unge sjåførene tar bussen.
FDM peker på økt risiko for ulykker for unge sjåfører uten ledsager.
Frem til nå har 17-åringer måttet ha en erfaren sjåfør med førerkort ved siden av seg. Dette kravet gjaldt til de fylte 18 år. Mange har ansett denne ordningen som en suksess.
Ledsagerordningen har vist gode resultater. Det har bidratt til å gjøre nye sjåfører tryggere.
Dette gjøres ved å ha en erfaren sjåfør i starten. Lignende ordninger i nabolandene har også redusert antallet ulykker blant unge.
FDM mener det er et faktum at 17–24-åringer utgjør en betydelig større risiko på veiene. Ifølge foreningen er unges risiko for å havne i trøbbel fire ganger større enn foreldrenes.
Høyere ulykkesrisiko og samfunnsøkonomiske kostnader
Vejdirektoratets statistikk over dødsulykker støtter denne bekymringen. Relativt sett er det dobbelt så sannsynlig at du blir drept i en ulykke med en varebil.
Det sammenlignes med en ulykke som kun involverer personbiler.
Det danske Vejdirektoratet vurderte konsekvensene i forbindelse med lovforslaget, som nå har tillatt 17-åringer å kjøre selv.
De forventer at lovendringen vil føre til omtrent fire flere trafikkdødsfall. I tillegg forventes det 33 alvorlige skader årlig.
FDM anser dette som en for høy pris. Dette gjelder både de drepte, deres etterlatte og samfunnet. De samfunnsøkonomiske kostnadene er anslått til over 400 millioner kroner per år.
Regjeringens argument for å fjerne kravet om ledsager er mobilitet. Unge mennesker utenfor storbyene må ha bedre tilgang til transport. Dette gjelder til og fra utdanning og læreplasser.
– Hvis du er lærling på et maskinverksted, må du ofte ut i Lars Tyndskids felt, sier samferdselsminister Thomas Danielsen (V) i et intervju med Avisen Danmark.
Men det at unge mennesker kan komme seg lettere rundt betyr mindre for sjåførforeningen.
FDMs forslag og alternativer for endringer i førerkort
FDM anerkjenner transportutfordringene for unge mennesker utenfor byene. De mener imidlertid at andre løsninger bør prioriteres for endringer i førerkortreglene. Du bør ikke gå på akkord med trafikksikkerheten.
Modernisering av skattelovgivningen kan være én måte. Dette kan gjøre grenseoverskridende transport mer attraktivt for unge mennesker. Dette gjelder utdanning, idrett og fritidsaktiviteter.
Reglene for offentlig transport kan også bli revurdert. Kollektivtransport kan fungere bedre sammen med delt tilgang. FDM påpeker at politikerne selv har skapt det foreningen mener er et problem.
FDM mener det er velment å ville lette unges vei til utdanning. Men de og deres medtrafikanter må også komme seg trygt hjem.