Huawei presenterer en lynlader som potensielt kan lade en vanlig elbil på 2,4 minutter. Det er imidlertid en hake.
Den 22. april vil den kinesiske teknologigiganten Huawei avduke en ny superlader med en imponerende effekt på 1,5 megawatt.
Dette kommer på et tidspunkt hvor kampen om de raskeste laderne har tilspisset seg i Kina, og hvor selskaper som BYD og Zeekr også ruller ut hurtiglading i megawatt-klassen.
Huawei satser imidlertid ikke på vanlige elbiler. Den nye 1,5 MW-laderen er utviklet for tunge elektriske lastebiler, der ladetiden må reduseres til under 30 minutter hvis reell elektrifisering av transportsektoren skal lykkes, sier Huawei-sjef Hou Jinlong.
Ifølge Huawei kan laderen levere 20 kWh per minutt. minutt og dermed lade et 300 kWh batteri på bare 15 minutter.
Til sammenligning har Teslas nyeste Supercharger V4 en kapasitet på 500 kW, mens den nye Huawei-laderen kan levere tre ganger så mye.
Men hva betyr dette for en vanlig elbil i Danmark?
Teoretisk sett kunne en 1,5 MW lader ladet et standard 60 kWh batteri i en elbil på bare 2,4 minutter. Dette krever imidlertid at bilen kan få all den kraften – og det kan ingen personbil i dag.
De fleste elbiler i Danmark kan maksimalt lade mellom 100 og 350 kW. Det betyr at Huawei-laderen – i likhet med de tilsvarende løsningene fra BYD og Zeekr – først og fremst er rettet mot lastebiler og busser med svært store batterier.
Men utviklingen viser hvor raskt ladeteknologien beveger seg. BYD har tidligere presentert en lader som kan levere 400 km rekkevidde på fem minutter, og Zeekr er på vei med en 1,2 MW-løsning.
Huawei planlegger også å introdusere en robotladearm som automatisk kobler bilen til laderen uten menneskelig innblanding.
Systemet er allerede demonstrert med Huaweis eksisterende 600 kW-lader, men kan tilpasses nye ladere.
Selv om de kinesiske megawatt-laderne ennå ikke er tilgjengelige i Europa – og neppe vil være det foreløpig – peker teknologien på hva som ligger foran oss.
Og for dansk transportsektor kan det bli viktig når elektrisk drift innen tungtransport virkelig tar av.