Den største akilleshælen til elbilen er ladetiden, som rett og slett ikke kan følge med påfyllingen av en fossilbil. Nå kan kinesiske CATL komme nærmere løsningen.
Elbilens største problem er at den ikke lader raskt nok.
Fortellere av biltypen forsvarer seg med at man bare må tenke annerledes for å kjøpe elbil. Endre vanen med andre ord.
Men sånt nytter ikke når det er på bilens premisser. Nå kan imidlertid kinesiske CATL ha løsningen.
Det samme selskapet sier også at solid state-batterier, som flere ganger har blitt utpekt som elbilens virkelige revolusjon, ligger langt unna i fremtiden. Les mer om det her .
LES OGSÅ: Verdens beste ladepark for elbiler finnes IKKE i Danmark
Men tilbake til de faktiske nyhetene. Fordi kineserne nå sier at alt handler om kjemi. Måten batteriene er satt sammen.
Det skriver Auto Bild .
CATL kaller batteriet Shenxing Plus. Og tilsynelatende kan den lades til 600 kilometer på bare ti minutter. Fortsatt noe saktere enn du kan fylle en diesel- eller bensinbil like mange kilometer.
Men hvis kineserne har rett, konvergerer teknologiene. CATLs kunngjøring bør imidlertid tas med ett eller flere saltkorn, da selskapet er underlagt regelverket til det kinesiske diktaturet.
De samme bestemmelsene som tidligere har fått en svensk sikkerhetsforsker til å advare mot å dele hemmeligheter i en Volvo. Les mer om det her .
LES OGSÅ: Dansk bilselskap konkurs – lur kjendis verdt millioner
Men tilbake til batteriet. I august i fjor presenterte CATEL Shenxing-batteriet, som kineserne sier kan lades for 400 kilometers kjøring på 10 minutter. Det lille "plusset" har lagt til 200 kilometer innenfor samme tidsramme.
Som nevnt avhenger alt av kjemi. I stedet for litium-ion bruker kineserne litiumjernfosfat. Det skal, sier kineserne, ikke bare forlenge batteriets generelle levetid.
Det skal også være både billigere og tryggere å frakte rundt på. Baksiden av medaljen er imidlertid energitettheten. Den er lavere. Noe som betyr at det trengs et større og dermed tyngre batteri for å få like mange kilometer.
Motsatt tyder mye på at bransjen generelt har funnet revers når det gjelder elbiler. Uansett, flere av de virkelig store merkene angrer nå på målet om å kaste ut forbrenningsmotoren. Les mer om det her .