Et nytt kvotesystem for CO2-utslipp er på vei gjennom EU-systemet. Når den trer i kraft i 2027 vil diesel og bensin bli betydelig dyrere.
Det er ikke bare den danske regjeringen som øker prisen på drivstoff med avgifter både i år og neste år.
EU gjør det samme. Et nytt CO2-kvotesystem innebærer at energiselskapene må betale inn en rekke kvoter for i det hele tatt å selge produktene sine – det vil si diesel og bensin – her i Europa.
Sammenlignet med Borsen tror Mogens Fosgerau, som er professor ved Københavns Universitet, at drivstoffet på denne måten vil bli så dyrt at stadig færre gidder å kjøpe det.
– Man må tenke seg godt om, for man går ut og kjøper en ny fossilbil, for den kan fort bli dyr i drift og vanskelig å selge, sier professoren til avisen.
LES OGSÅ: Vegdirektoratet nekter å erkjenne feil på Lillebæltsbroen
Det er imidlertid ikke sikkert at de nye kvotene blir en realitet innenfor EUs grenser. I forkant av EU-valget i juni roper en rekke partier at den kommende regningen er urimelig å sende til forbrukerne.
– Det betyr at mange dansker vil få det vanskelig å få ting til å gå rundt hvis de er avhengige av en fossilbil eller bor i et hus som neppe får fjernvarme i løpet av de neste årene.
– Vi er fundamentalt imot det lovforslaget, sier Dansk Folkepartis spidskandidat ved Europaparlamentsvalget, Anders Vistisen, til Altinget .
DF-politikeren er ikke alene om denne holdningen. Faktisk har han flere kolleger i EU-systemet som ønsker å rulle tilbake hele forbudet mot nye forbrenningsmotorer i 2035. Les mer om det her.
Det er også indikasjoner på at bilbransjen vakler i troen på elbilen. Eller i det minste at biltypen utgjør hele eller mesteparten av nybilsalget i 2030.
Senest ryktes det at Mercedes har skrotet utviklingen av flere elbiler. Og fra Ford høres det ut som om de tross alt ikke bare skal selge elbiler i EU fra 2030 Les mer om dette her.
Dersom kvotesystemet ikke justeres – eller om det ikke avvikles – forventes det at danskene må betale 1,09 kr mer pr. liter bensin, mens diesel ventes å stige med 1,17 kroner per liter. Altså i rene skatter.