I England intensiverer politiet jakten på fartsovertredere. Det nye våpenet er fartskameraer som blinker opp sjåfører på én kilometers avstand. Spørsmålet er om den kommer til Danmark.
Englands nye «Lone Ranger»-fartskameraer oppdager fartsovertredere fra opptil 1000 meters avstand.
Ved hjelp av kunstig intelligens sjekker kameraene også om sjåførene bruker sikkerhetsbelte og om de bruker en håndholdt mobiltelefon.
Britisk politi tester en ny fartskamera kalt «Lone Ranger». Teknologien kan oppdage fartsovertredere opptil 1000 meter unna.
Kameraet sjekker også om det mangler sikkerhetsbelter og om det brukes mobiltelefon mens man kjører på veiene.
Den nye generasjonen av fotobokser er designet for å være diskré. De er verken store eller veldig synlige for sjåfører. I England er fotobilene ellers merket med oransje og gule striper bak.
Men det vanlige er dødt, og nå begynner det britiske politiet å teste det mye mer diskrete og mer avanserte systemet.
Daily Echo skriver:
– Noen sjåfører vil nok bli skikkelig overrasket når de plutselig får et brev som sier at de har et kort for sterkt, sier Pete Williams fra bilorganisasjonen RAC.
Han påpeker at overraskelsen kan komme selv om sjåfører tror de klarte å bremse i tide etter å ha sett en politibil.
Men «Lone Ranger» fokuserer ikke bare på fart. Den kan også oppdage om føreren bak rattet snakker i en håndholdt telefon eller ikke bruker sikkerhetsbelte. Dette er funksjoner som spesielt det britiske politiet tidligere har etterspurt.
Kameraet er avansert nok til å lese bilmodellen. Informasjonen sammenlignes med databaser for å sjekke om bilen er forsikret og om de periodiske avgiftene er betalt.
Politiet bruker kunstig intelligens for å overvåke trafikken
Bak den nye teknologien ligger blant annet kunstig intelligens (KI). AI har blitt en viktig del av politiets arbeid for å automatisere trafikkovervåking. Det hjelper med å identifisere flere typer lovbrudd.
Et kamerasystem med såkalt 4D-radar ble installert i London i 2023. Det systemet kunne se direkte inn i biler. Den avdekket både bruk av mobiltelefon og manglende bruk av sikkerhetsbelte.
De nye systemene er direkte koblet til britiske trafikkmyndigheter. Dette muliggjør rask handling mot flere typer trafikkforseelser. Prosessen fra forseelse til utstedelse av bot kan dermed bli kortere.
AI-kameraene er for øyeblikket bare installert på en rekke utvalgte steder. Men de kan også brukes på tilhengere eller i spesialutstyrte politibiler. Dette gir fleksibilitet i trafikkovervåking.
Det britiske politiet er tydelige i sin uttalelse. Det er irrelevant om sjåfører oppfatter teknologien som overvåking.
Hvis du kjører ulovlig, blir du registrert, sier myndighetene.
Fartshumper og konsekvenser
Minsteboten for fartsovertredelse i England er rundt 900 danske kroner. I tillegg tildeles det også tre klipp i korkortet.
Hvis du er «heldig», altså at det er første gang du har vært i konflikt med trafikkloven, kan du i noen tilfeller ta et trafikkkurs i stedet for bot og de mange bøtene.
Det kanskje mest bemerkelsesverdige med de nye kameraene er deres evne til å måle hastighet og ta bilder fra en avstand på opptil 1000 meter. Dette gir politiet et nytt og effektivt verktøy i trafikkovervåking.
Spørsmålet er om teknologien er noe Rikspolitiet mener danske politidistrikter bør bruke.
Når det gjelder å overvåke sjåfører, er politiet i Danmark allerede langt foran. For selv om politiet ikke vil si noe om det, er det allerede kartlagt hvor mange kameraer som overvåker trafikken.
Det er også offentlig kjent hvor kameraene er satt opp. Tidligere politibetjent Lars Kragh Andersen, som ble landskjent i 2010 for å støtte legalisering av marihuana, får imidlertid ikke lov til å snakke om dette.
På YouTube forteller han hvordan myndighetene har bedt plattformen om å fjerne en video der den tidligere politibetjenten snakker om overvåkingen.