En ny rapport fra de europeiske bilmerkenes fellesorgan AECA slår fast at Europas strømnett står i veien for spredningen av elbiler. Kapasiteten er truet, heter det.
En ny rapport fra det felles organet for europeiske bilmerker, AECA, og Transport & Mobility Leuven slår fast at Europas strømnett ikke er tilrettelagt for de mange elbilene.
Mangel på kapasitet i strømnettet er et betydelig hinder for spredningen av elbiler. Dette truer den grønne overgangen på tvers av kontinentet.
Rapporten, som er utarbeidet av Transport & Mobility Leuven for bransjeorganisasjonen Acea, leverer en skarp kritikk av strømnettet.
Det peker på flere alvorlige mangler i Europa. Den generelle kapasiteten til strømnettet er faktisk direkte rødt kort.
Det er en utbredt mangel på tilstrekkelig solenergi som kan integreres i systemene. Smarte strømnett som kan regulere forbruket er ofte iøynefallende med sitt fravær.
Mange land opererer fortsatt med faste strømpriser. Dette gjør det mindre attraktivt å lade elbiler om natten, når etterspørselen vanligvis er lavere. Systemet er rett og slett ikke bygget for dagens utvikling.
– Selv om de europeiske strømnettene generelt har vært pålitelige og tilstrekkelige frem til nå, er de i økende grad i ferd med å bli en flaskehals, skriver Transport & Mobility Leuven i rapporten.
De legger til: –…spesielt med fremveksten av nye teknologier og endringer i forbrukeratferd.
Hurtigladere påvirkes av utilstrekkelig infrastruktur
Økende belastning på strømnettet gjør det vanskeligere å imøtekomme nye tilknytningsforespørsler. Og den eksisterende infrastrukturen mangler ofte den intelligensen som trengs.
Den kan ikke håndtere kompleksiteten ved digitalisert energiforbruk.
Videre er fleksibilitet på etterspørselssiden og utstyrsstyring fortsatt underutviklet. Dette til tross for potensialet for effektiv håndtering av elektriske utladninger.
Samtidig lades elbiler raskere og raskere. Selskaper som ABB utvikler superhurtige ladere. De kan levere opptil 1,2 megawatt. Flere kinesiske ladeleverandører kan allerede tilby det samme.
Det er nok strøm til å lade en tung lastebil under sjåførens obligatoriske pause. Men så oppstår spørsmålet.
Hva er vitsen med hurtigladere hvis strømnettet ikke kan levere den nødvendige strømmen? Bilmerkene er ivrige etter å promotere teknologi som V2G, der bilen kan returnere strøm til nettet, men det er rett og slett ikke mulig ennå .
Regionale forskjeller og økonomiske utfordringer
Ifølge rapporten støtter bare tolv prosent av dagens elbiler i Europa V2G. Pilotprosjekter er i gang, men teknologien har ikke blitt populær.
Rapporten advarer også om ujevn utvikling mellom ulike land. Nederland, Tyskland og Frankrike har kommet langt. Andre land har fortsatt færre offentlige ladestasjoner enn bensinstasjoner.
Totalt sett er lading av elbiler bedre enn før. Men forskjellene mellom regionene er store, og dette bremser utviklingen. I 18 av EUs 27 medlemsland er det fortsatt enklere å finne en bensinstasjon enn en ladestasjon.
Nybilsalget viser også et splittet Europa. Noen markeder har en høy andel elbiler. Andre holder seg på nivåer der færre enn én av ti nye biler er elektrifisert.
Selv om det begynner å dukke opp flere og flere rimelige elbiler, både nye og brukte, er prisen fortsatt for vanskelig å svelge for mange sjåfører. Dette gjelder spesielt for de som er avhengige av offentlig lading og mangler egne ladefasiliteter.
Samtidig sliter europeiske bilprodusenter med høye strømpriser. Prisene er hele 151 prosent høyere enn i USA. I tillegg er bilfabrikker i vår del av verden avhengige av importerte batterier, ofte fra Kina, hvor produksjonen er 20 til 30 prosent billigere.