I Sverige har Kristdemokraterna fått nok av biler med avslått baklys til at partiet nå vil forby dem. Men det kan være ulovlig.
Altfor mange sjåfører kjører rundt uten baklysene på i mørketida. Det viste en rapport fra Sveriges väg- och transportforskningsinstitut (VTI) allerede i 2023.
Hele 83 prosent av sjåførene kjører med baklysene av. Mange vet det ikke engang selv. Nå krever politiker Magnus Jacobsson (KD) at alle sjåfører skal forbys å kjøre rundt med annet enn baklys som alltid er på.
Problemet med at baklysene ikke ble slått av oppsto virkelig i 2011. Da innførte EU nye regler. Reglene tillot bruk av kjørelys uten baklysene på på dagtid.
Tanken bak EU-regelen var å spare strøm. Bilene ville trenge å bruke mindre energi og dermed mindre drivstoff.
Men utviklingen har endret forutsetningene. Mange moderne biler bruker energieffektive LED-lys. Derfor har argumentet om å spare strøm blitt mindre viktig, ifølge Jacob Sidenvall fra M Sverige.
Kristendemokraten Magnus Jacobsson har nå lagt frem et forslag i Riksdagen. Han ønsker å endre gjeldende lovverk. Målet er en klar forbedring av trafikksikkerheten.
Fare for stopp og ulykker med avslått baklys
Jacobsson påpeker at biler skal være godt synlige i trafikken. Mange nye biler har en automatisk funksjon. Den slår på baklysene i mørke eller dårlig sikt.
Den automatiske funksjonen fungerer dessverre ikke alltid optimalt. Dette skaper farlige situasjoner. Slukkede baklykter gir mindre varsling til trafikanter bak.
Dette reduserer sikkerhetsmarginene betraktelig. VTI-forsker Björn Lidestam understreker alvoret. Forskjellen mellom på og av baklys kan være forskjellen mellom en hendelse og en ulykke.
I verste fall kan det bety forskjellen på liv og død. Dette gjelder spesielt ved plutselige manøvrer. Eller hvis et barn uventet åpner en dør.
Alt peker på fordelene med opplyste baklykter. Det er rett og slett tryggere, ifølge VTI-forskeren.
Fremtiden til lovforslaget og EU-regler
Det er ikke bare et spørsmål om sikkerhet. Du risikerer også en stall. Å kjøre med baklysene av kan være dyrt. Dette gjelder også i dagslys.
Trafikkpolitibetjent Johan Alm i Falun opplyser om bøtetaksten. Boten for at baklys ikke slås av er 1200 svenske kroner. Det tilsvarer cirka 800 danske kroner.
Jacob Sidenvall fra M Sverige, som tilsvarer FDM i Danmark, mener mange sjåfører stoler for mye på bilens sensorer.
De bør bruke sin egen sunne fornuft for å vurdere lysforholdene. M Sweden støtter ideen om å ha baklys 24/7.
Organisasjonen M Sverige takker Magnus Jacobsson for å ta opp saken. De mener det er rimelig å utrede behovet for ny lovgivning. Gjeldende regler forårsaker fortsatt trafikkforstyrrelser.
Forslaget er nå til behandling i det svenske transportutvalget. Det kan så stemmes over i Riksdagen. Det er imidlertid en potensiell hindring.
Det er usikkert om et svensk krav er forenlig med EUs bilgodkjenninger. Sverige må følge de felles EU-reglene. EU kan derfor potensielt hindre Sverige i å innføre et slikt nasjonalt krav.
Magnus Jacobsson håper imidlertid på en adopsjon. «Det handler om trafikksikkerhet», avslutter han.
Hos Boosted.dk skriver vi ofte om bilteknologi og sikkerhet. Du kan finne artikler om alt fra avanserte lyssystemer til de nyeste lovene. Blå. LED-lys er nå tillatt også på eldre biler. Les mer om det her .