Bodene er store nok som de er, sier en norsk offiser om regjeringens planer om å straffe bilistene enda mer.
Politiet i Norge går imot regjeringens forslag om å heve bøtene for trafikkforseelser. De mener dagens takster er tilstrekkelig høye til å ha ønsket forebyggende effekt.
– Vi mener at takstene er så høye nå at det ikke er nødvendig å øke takstene for å opprettholde den forebyggende eller avskrekkende effekten av bodene.
– Derfor er vi imot dette forslaget, sier operasjonsdirektør Runar Karlsen i Politidirektoratet, ifølge NRK .
Bøter for trafikkforseelser har økt betydelig de siste årene. I 2023 ble takstene økt med 30 prosent, og i fjor økte de ytterligere med ca. 5 prosent i tråd med den generelle prisøkningen. Regjeringen ønsker nå å heve satsene igjen for å henge med i prisutviklingen.
UP, utrykningspolitiet, er også imot forslaget om ytterligere økninger.
– Vi mener det er viktigere å øke risikoen for å bli oppdaget enn å øke takstene ytterligere, sier UP-sjef Knut Smedsrud.
Regjeringens forslag innebærer blant annet at det vil koste 10.450 norske kroner å snakke i mobiltelefon under prosesjonen. Det tilsvarer 6.600 danske kroner.
En rapport fra Transportøkonomisk institutt fra november viser at 50 prosent økning i boder gir en anslått reduksjon på tre dødsfall eller alvorlig skadde i trafikken.
Til sammenligning resulterer en tredobling av politiets kontroll i en estimert nedgang på 113 døde eller alvorlig skadde.
LES OGSÅ: Fisker Ocean er kåret til årets dårligste bil
På en effektliste av ti ulike trafikksikkerhetstiltak kommer en økning av boder på niendeplass.
Statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet argumenterer for at det er nødvendig med en pågående økning i høyden på bodene.
– Den forebyggende effekten av bodene, som skal bidra til at trafikantene overholder reglene, vil avta over tid dersom takstene ikke justeres i takt med prisutviklingen.